Renovera kök med förnuft och känsla

Huset hjärta brukar det kallas, köket. Då förstår man ju att ett sådant ska behandlas med varsamhet. "Finns det en fungerande stomme – behåll den! Att riva en välfungerande inredning känns inte rätt i dag när hållbarhet betyder allt", säger bloggaren och stylisten Johanna Bradford.

Öppna hyllor och kaklade väggar ger en typisk bistrokänsla. Diskhon i porslin är från Ikea. "Blandaren har tyvärr utgått från sortimentet, vilket är synd", säger Johanna Bradford.

Öppna hyllor och kaklade väggar ger en typisk bistrokänsla. Diskhon i porslin är från Ikea. "Blandaren har tyvärr utgått från sortimentet, vilket är synd", säger Johanna Bradford.

Foto: Johanna Bradford

Bostad2017-02-25 06:00

Köket är den naturliga samlingsplatsen i de flesta hus. Det är här det händer. Här lagar vi mat, läser läxor, för förtroliga samtal över en kopp te och skakar rumpa på efterfesten så att trasmattorna korvar sig. De flesta av oss drömmer om ett stort, ljust utrymme med plats för både umgänge och praktisk hantering av mat och disk. Önskemål som inte är helt lätta att tillgodose.

Johanna Bradford arbetar med styling och pr på frilansbasis och driver en av Sveriges största inredningsbloggar, johannabradford.se. Hon och hennes sambo är, som hon själv uttrycker det, ”lite skadade”. De har inget emot att vare sig flytta eller renovera - hittills har de fixat fem kök tillsammans.

– Nu bor vi i en lägenhet där vi inte har gjort något åt det - ännu, säger hon.

.

Hållbart

Det är mycket att tänka på inför en köksrenovering. Det är både dyrt och omständigt. Trots det är det oftast en klok investering som ökar värdet på bostaden.

– Jag har varit med om båda ytterligheterna. Helrenoveringar där man river ut allt och börjar om, till budgetvarianter där det har räckt med att byta luckor och måla om, säger Johanna.

Är planlösningen schyst och stommen frisk finns det ingen anledning att riva ut den, menar hon.

– Att tänka hållbart är en självklarhet i dag. Att hushålla med resurserna och skona miljön är nödvändigt. Det går att sätta sin prägel och få det superfint med rätt enkla medel ändå.

Att byta luckor och komplettera med nya lister kan ge den där platsbyggda känslan som många vill ha. Lite färg på golvet och lådhandtag med en personlig touch kan förvandla hela intrycket.

– Våga mixa material och färger. Tänk på köket som ett rum, inte bara ett kök. Ta in ett gammalt skåp som bryter av i stället för att bara ha köksstommar, säger Johanna.

.

Själ och charm

Vad man väljer för stil i sitt kök beror på många faktorer. Varje hus har sin själ och charm - det kan vara bra att i alla fall ta hänsyn till bostadens ålder. Ett sekelskifteshus får ett lyft med en tidstrogen design och den moderna lägenheten bär upp experimentell design.

– Man behöver ju inte överdriva, gillar man 1950-talsstil kan man givetvis välja en sådan inredning även om själva huset är i funkisstil. Men jag tycker om att utgå ifrån grundförutsättningarna.

.

Bistro

Just nu är det många som suktar efter bistroinspirerade kök. Det är en stil som lånar detaljer från restauranger och skolkök.

– Det är mycket helkaklade väggar, bänkskivor i marmor eller rostfritt material. Öppna hyllor ersätter överskåpen eller så har man förvaringen i under- eller sidoskåp. Ofta hänger det en griffeltavla med en meny någonstans, säger Johanna Bradford.

Hon tycker också att allt fler frångår det vita och fräscha och väljer dovare toner på luckor och kakel. Handeln svämmar över av mörkt bruna och svarta köksinredningar just nu.

– Att välja vitt för att det ska hålla länge känns ganska trist och opersonligt. Nu vågar fler ta ut svängarna med färg. Den riktigt trendige målar in allt i samma nyans – taket också.

Vem vet, kanske är det vad som väntar Johannas kök?

Anders renoverade köket gratis Viktiga steg . 5 trender

Anders Krasse är expert på renovering med små medel. Han påbörjade sin husrenovering för sju år sedan och har sedan dess blivit en mästare på att förnya med återvunnet material. Köket har han till exempel renoverat för noll kronor. Knepet är att ta till vara sådant som andra vill bli av med.

Tack vare att många byter ut välfungerande köksinredningar bara för att de inte faller dem i smaken går det att göra riktiga kap för den som är lite försigkommen.

Det är bara att gå in på köp- och säljsajter på nätet eller gå med i lokala bytesgrupper på Facebook. Där går det att få tag på moderna, felfria kök - oftast helt gratis mot att man hämtar dem. Folk är glada att bli av med det, säger han.

Hans enda krav var att luckorna skulle vara i massivt trä. Moderna laminatvarianter är inget för honom.

De är så ömtåliga. Det räcker med att de får en smäll för att vatten ska tränga in och orsaka fula skador.

Till slut hittade han ett 1960-talskök i fint skick för 500 kronor.

Men när jag kom dit för att hämta det prutade säljaren själv ned det, och jag fick det gratis, säger Anders.

Det enda som avslöjar att luckorna inte är helt färska är att gångjärnen är synliga - något som är väldigt ovanligt på moderna luckor.

Men det gör mig inget alls - man vänjer sig snabbt.

Hans tips till den som har ont om pengar eller bara tycker att det är dumt att slänga fina grejer - använd dina kontakter. Berätta att du letar kakel eller diskbänk, lägg upp efterlysningar på sociala medier.

Nu vet ju folk att jag tar till vara på alla ”slattar” som blir över. På det viset kan jag hämta sprillans nytt kakel och överbliven fogmassa när de renoverat färdigt. Fast det gäller att ha tålamod och stå ut med att allt kanske inte blir färdigt direkt, säger han. (TT)

.

Planera noga

Innan du börjar en stor renovering, tänk verkligen igenom hur du använder köket. Logistiken är viktig. Om man arbetar i par - kommer man att krocka med varandra hela tiden? Ligger diskmaskinen långt ifrån vasken? Utdragbara lådor är både ergonomiskt riktiga och underlättar när du vill nå saker som står längst in. En bra belysning är jätteviktigt. Tänk också på hur ljuset faller in i rummet under dagen. Det kan vara jobbigt att få solen i ögonen vid diskbänken.

Städning

Att köket kan hållas fräscht och rent är viktigt. Det ska vara lättstädat. Överskåp som går hela vägen upp till taket och tåliga bänkytor är några detaljer som underlättar.

Beräkna kostnader

Vanligast är att köpa färdiga köksinredningar av specialiserade företag. De erbjuder ofta paketlösningar och brukar hjälpa till med ritningar. Kvalitetskök är ofta dyra men brukar också vara slitstarka.

Tänk på att kostnader för vitvaror, belysning, diskho och diskbänkar, golv, kakel och väggmålningen tillkommer. Lista allt som inte ingår i paketet från köksleverantören. Ta höjd för oförutsedda utgifter - det är sällan allt flyter på utan komplikationer.

Göra själv eller leja bort

Man bör vara ganska händig om man vill renovera sitt kök själv. Det kan vara värt att anlita en professionell hantverkare för jobbet, då de kan systemen och arbetar snabbare. Elektriker och rörmokare måste alltid anlitas så att installationerna av vitvaror och belysning blir korrekta.

Rotavdraget gäller för köksrenoveringar.

Källor: Dinbyggare.se, Vi i villa

5 populära stilar

1. Modern bistrostil.

Helkaklade väggar, öppna hyllor och griffeltavlor med menyer för en riktig restaurangkänsla.

2. Mörkt och minimalistiskt

Rent och avskalat - här finns inga handtag och onödiga krusiduller på de mörkbruna, gråa eller svarta luckorna.

4. Nostalgi

Nörda in på valfritt decennium och återskapa det in i minsta detalj. Färg och mönster i mängd.

5. Lantligt

Tänk fransk vingård. Rustikt och ombonat med många naturmaterial. Klinkergolv och jordiga färgtoner. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!