David Ölund är egenföretagare sedan 2017 och driver företaget Norrlands konsult och vvs. Den huvudsakliga sysslan är att arbete inom rörteknik och konsultera inom bland annat energiåtervinning. Han är även certifierad kontrollansvarig och arbetar med bygglov inom plan och bygglagen.
Sambon Sara Danielsson arbetar som resesäljare vid Resia i Piteå.
Båda har växt upp i Bölebyn och haft drömmen om att få skapa ett nytt egendesignat boende och det tog fart för drygt tre år sedan.
– Vi hade köpt gamla godtemplarhuset av min far. Nedanför fastigheten fanns en tomt som vi fick köpa lös av en markägare i byn säger David Ölund.
Gick det snabbt att fixa köpekontrakt av tomten så gick det trögt hos Lantmäteriet för att stycka av tomten och bilda fastigheten.
– Vi var tvungna att ta fram en ny detaljplan. Lantmäteriet tog ett helt år på sig att göra avstyckningen. När det väl var klart gick det snabbt hos Piteå kommun att få bygglov. Kommunen har agerat bra, säger han.
Paret valde att sätta upp en 170 kvadratmeter stor villa i modern stil levererat av Villa varm i Altersbruk. Beställningen gjordes under hösten 2017.
– Vi hade tre kriterier. Vi ville ha bra ljusinsläpp, det skulle vara rymligt och energisnålt, säger Sara Danielsson.
Spadtaget togs 20 maj 2018.
– Husfabriken monterade stommar, väggar och tak. Det suveräna var att de levererade allt material för inomhusarbetet och lyfte in det i huset innan taket lades på. Specifikationen av materialet var så välgjort att vi knappt inte behövde åka till någon bygghandel för att komplettera under byggtiden. Allt stämde, från minsta spik till spånskivor och isolering, säger David Ölund.
Efter monteringen har han, Sara och hennes pappa Tommy Danielsson inrett huset som har en öppen planlösning. Övervåningen är delvis täckt, och det gör att man se ned på det nedre allrummet. I det utrymmet är takhöjden drygt fem meter.
– Jag och Sara jobbade heltid så vi fick bygga under kvällar och helger. Vvs och ventilationsarbeten uförde vi själva, men för el och våtrumsarbetena lejde vi in certifierade lokala företag, säger David Ölund.
Arbetet flöt på så bra så att den 15 december förra året kunde de flytta in i den vitmålade och energisnåla villan som värms upp med bergvärme. David Ölund pekar på att en fin detalj i huset är att det kyls med svalt vatten från energihålet så under soliga sommardagar råder alltid ett ett bra inneklimat. Samtidigt körs värmen tillbaka ner i marken för att sedan kunna plocka tillbaka den till vintern.
– Om vi har normala temperaturer fram till årsskiftet kommer vi att förbruka strax under 9 000 kilowattimmar på ett helt år. Mycket med hjälp av den smarta lösningen med en värmeväxlare som tar hand om tappvarmvattnet från duschen som bara åker i avloppet i vanliga fall. Med det höjer man inkommande kallvatten till duschblandaren med ungefär 22 grader och sparar 1500 kilowattimmar under året, säger David Ölund, som genom en energimätare har full koll på återvinningen.