PT skrev i januari om det projekt Trafikverket beställt. Tre stycken gamla stenkistor ska plockas upp från 2,5 meters djup ur Piteälven till en kostnad av en miljon kronor.
Vid lågvatten är stenkistorna fullt synliga. Försöken förra vintern med att lyfta bort blocken slutade med att en fem ton tung grävmaskin gick genom isen. Det virke NCC lagt upp på isen flöt senare under våren ned efter älven där virke hittades så långt ned som vid Fingermanholmen.
Nu hoppas platschefen Per Wahlström på bättre flyt. NCC kommer att använda exakt den metod som ifjol.
Mer kyla
– Vi inledde arbetet redan i december med att spola för att stärka isen, men vi behöver mer kyla för att vi ska kunna fortsätta, säger Per Wahlström.
Just nu är isen 95 centimeter tjock, men det behövs 120–130 centimeter för att grävmaskinen ska kunna inleda det arbete som måste vara klart i slutet av mars.
Då löper nämligen vattendomen ut för projektet.
Förra året brast isen och grävmaskinen sjönk. Det har visat sig vara riskfyllt, ändå tänker ni använda samma metod?
– Om du kör bil mellan Piteå och Luleå och krockar – inte slutar du köra bil för det. Det är svar på frågan, säger platschefen.
Hindrar båttrafiken
Trafikverkets broförvaltare Ibrahim Coric i Luleå förklarar att när nya Bölebron byggdes 1996 ställdes krav i en vattendom att stenkistorna ska tas bort av bland annat miljöskäl.
– Och vi har fått många klagomål från båtägare. Varför de ännu inte plockats bort vet jag inte, men nu ska det göras, säger Ibrahim Coric.
Varför gör ni inte detta under sommaren?
– Därför att den nya vattendom vi följer anger att det ska ske på vintern och vad gäller metoden finnas inte så många alternativ, säger broförvaltaren
Trafikverkets projektledare Göran Öhman säger att det i dagsläget är ovisst om arbetet går att slutföra. Fortsätter det varma vädret får projektet om uttrycket tillåts – läggas på is.