Länstrafikens tider – inte anpassade för gymnasieelever

Mats Lindblom, Böle, är förälder till gymnasieelever som går i ettan och trean. Han tycker att det är anmärkningsvärt dåligt planerat av Länstrafiken och Piteå kommun att bussåkande elever från Infjärdenområdet får stiga upp tidigt för att inte riskera sen ankomst.

"Om eleverna inte ska behöva vänta så länge på skolan är det bästa alternativet att åka med bussen från Älvsbyn som stannar i Böle cirka 07:25. "Då krävs det att den kommer i tid för att de ska hinna", säger Mats Lindblom.

"Om eleverna inte ska behöva vänta så länge på skolan är det bästa alternativet att åka med bussen från Älvsbyn som stannar i Böle cirka 07:25. "Då krävs det att den kommer i tid för att de ska hinna", säger Mats Lindblom.

Foto: Maria Johansson

Böle2022-08-17 20:00

– Finns det kollektivtrafik så ska väl ungdomarna lära sig att använda det. Jag har svårt att argumentera för mina barn varför de ska åka kollektivt och inte ta epan, när det inte finns restider som passar med deras skolgång. Det handlar ju både om parkeringsmöjligheter, spara på kostnader men framförallt för miljön, säger han. 

Lindblom ifrågasätter att det är så dåligt planerat. 

– De flesta elever på Strömbacka börjar sin dag 08:10 och om eleverna från Böle åker med linje 32 som går ifrån Älvsbyn kan de komma till skolan i rimlig tid om chauffören håller tidtabellen. Väljer de en annan linje måste de vänta cirka 50 minuter innan lektionen börjar, säger han.

– Jag har påtalat detta missförhållande för Länstrafiken tidigare. De hänvisar till att frågan ska tas med kommunens politiker. Jag undrar om det har skett någon nedmontering senaste året för jag kan inte minnas att det har varit så här dåligt.

Louise Helgesson, handläggare på utbildningsförvaltningen på Piteå kommun, menar att gymnasieeleverna lyder under en annan lagstiftning. Grundskolan och särskolans skolskjuts styrs av skollagen. Gymnasieelever beviljas därför dagliga resor och får ett busskort. 

– De har möjlighet att ansöka om ett kontantbidrag om de bor så till att de inte kan åka buss. Det handlar mycket om att gymnasiet är en frivillig skolform och att de förväntas ta ansvar när de är 16 år. 

Enligt Helgesson har Piteå kommun inte så mycket att säga till om när det gäller tabeller och tursättning.

– Samhällsbyggnadsnämnden upphandlar med Länstrafiken som i sin tur har avtal med Nobina som utför transporterna.

Rebecca Granström, enhetschef på trafik och bygg på Piteå kommun, menar att de har många parametrar att förhålla sig till när de planerar.

– Länstrafiken är lagbas men kommunen betalar så vi har mycket att säga till om. Vi har prioriterat lågstadieelevernas tider, som också åker dessa linjer för att de ska få kortaste väntetiden, säger hon och fortsätter:

– För oss är den enskilda gymnasieelevens schema mycket mindre förutsägbart och då är det svårare att få till en bra planering för dem än för de yngre barnen. Vi vill ju helst att eleverna väljer att åka buss då kommunen betalar för det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!