Surrig hobby för Oscar

Många barn drömmer om ett eget djur. 9– åriga Oscar har 60 000 flitiga bin som flyger in och ut i det som är hans alldeles egna bikupa.

Några bin sitter alltid kvar när man tar ur ramarna ur kupan. De blir lite upprörda men man borstar av dem försiktigt så släpper de taget.

Några bin sitter alltid kvar när man tar ur ramarna ur kupan. De blir lite upprörda men man borstar av dem försiktigt så släpper de taget.

Foto: Sanna Eriksson

BÖLE2015-08-30 22:27

På baksidan av gården mot skogen står fyra kupor med bin som flyger in och ut.

Den ena är en dubbel-kupa med två samhällen, i den vänstra lever Oscars eget bisamhälle med sex ramar där bin samlar nektar och pollen.

För andra sommaren i rad matar och sköter han om sina egna bin. Det innebär bland annat att han ungefär var tionde dag tittar till bina, och kollar att de mår bra.

– Det ska finnas larver och nya bin på gång, och inga döda bin i kupan, berättar Oscar och förklarar att bin har många naturliga fiender.

– Det får inte komma in myror i kuporna, de skjuter in myrsyra och dödar bina.

Bin gillar inte att flyga när det regnar eller är för kallt.

– Det har varit en dålig sommar i år, då får man stödmata med sockervatten.

Annars ger man dem sockervatten inför vintern, eftersom man tagit honungen som de annars skulle ha levt av.

Hemma hos familjen Bergstedt bor totalt 240 000 bin på bakgården, men det är ändå rätt lugnt i luften vid villan i Böle.

– Det viktigaste är att man är lugn, berättar Oscar.

I garaget hänger skyddskläderna med inbyggd näthatt, till det tar Oscar på sig handskar och ser till att sockarna sitter fast runt byxorna. Det är bara närmast kupan man märker att det flyger bin in och ut.

– Det är getingar som brukar vara intresserade av människor och flyga i ansiktet och så, berättar pappa Per.

Oscar rör sig med självklarhet runt kupan. Han använder rök som han sätter ner i kupan en stund, då blir bina lugna och inte lika bra på att använda sin gadd. Sen sticker han ner handen bland tusentals bin, lyfter upp ramen och sopar av de bin som fortfarande sitter kvar.

Honung på burk

Idag är dagen då familjen hjälps åt att samla in ramarna och utvinna den honung som bina samlat in under sommaren.

– Jag och pappa har varit och handlat 100 kilo socker som vi ska mata dem med.

25 meter därifrån, i familjens garage slungas honungen och tappas på burkar och flaskor.

Oscar visar hur man tar bort vaxlocket på ramarna innan man kan sätta in dem i den handvevade maskinen där man slungar lös honungen.

Smoothie med honung

Familjen äter över 15 kilo honung varje år, favoriten är att göra ”smoothie” med blåbär och mjölk sötad med honung. Fast Oscar äter den helst som den är, med sked direkt ur burken framför tv:n.

– Vi byter ut mycket av sockret mot honung, som är mer naturligt, förklarar mamma Annica.

Köra cross

Förra året fick han ihop och sålde 20 kilo honung från sin egen kupa. Den här sommaren med lite sämre väder har bina i Böle inte varit lika flitiga och årets skörd ser ut att landa på ungefär 15 kilo.

Det var för tre år sedan pappa Per fick en biodlarkurs i present och skaffade sedan bin. Oscar såg en möjlighet att finansiera en del av sin hobby – att köra cross – och bad att få en egen kupa.

– På skolan är de lite nervösa att han ska ta med bin på ”djurens dag” men vi har lovat att det inte blir några bin, avslutar mamma Annica.

FAKTA I bikupan

Bikupan består av arbetsbin, drottningen och drönare.

I varje bikupa finns bara en drottning, hon är mamma till alla bin.

Bikupan består av nästan bara tjejer, så kallade arbetsbin, pojkarna heter drönare och de lämnar aldrig kupan.

Ett arbetsbi som föds under sommaren blir ungefär 5–6 veckor gamla.

Det är bara drottningen som kan bli flera år.

Om det föds för många bin i kupan blir det för trångt, då föds en ny drottning och hälften av bina äter sig mätta och flyttar till ett nytt bo. Detta kallas att de svärmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om