Skoteråkning hett även på sommaren

Högsommarvärme och absolut snöfritt. Då är det högsäsong för snöskoterkörning i Böle bom.- Det är roligare att köra på vatten än på snö, säger Dennis Lundqvist.

Stundtals blir det riktigt livlig trafik vid strandkanten, när skotrar som kör i land baxas undan samtidigt som andra ger sig ut på vattnet.

Stundtals blir det riktigt livlig trafik vid strandkanten, när skotrar som kör i land baxas undan samtidigt som andra ger sig ut på vattnet.

Foto: Sofia Wellborg

BÖLE2009-07-14 06:00
Vid Böle bom, nio kilometer utanför Piteå, är Piteälven uppdelad i två armar som rinner ut i Svensbyfjärden.
Den smalare älvfåran närmast Älvvägen har blivit rena skoterleden under sommarmånaderna. Varje helg, och ibland även på vardagarna, samlas ett gäng skoteråkare i 16-25-årsåldern för att köra snöskoter på vattnet.
- Vi har fått tillstånd av markägarna att köra här mellan klockan 12 och 18, säger Mattias Pettersson, som brukar köra flera gånger i veckan.
Folkfest
Det blir rena folkfesten i den lilla skogsdungen mellan Älvvägen och älven när skoteråkarna anländer till platsen, lossar skotrarna från bilsläpen och kör ner till vattenbrynet. Anhöriga i alla åldrar, vänner, bekanta och skoterintresserade i största allmänhet flockas vid strandkanten för att titta på skådespelet.
En efter en kör skoteråkarna ut i vattnet och gasar på, gör tvära svängar, får skotern att stegra sig och gör några halsbrytande luftfärder med hjälp av en hoppramp.
Sjunker ibland
I de allra flesta fall återvänder förarna till stranden mer eller mindre torrskodda. Men med jämna mellanrum händer det också att någon av skotrarna får sladd eller tappar farten av någon annan anledning. Då sjunker de obönhörligen och blir stående på botten.
Fast det är inte så dramatiskt som det låter.
- Det är ganska grunt här, vattnet är som mest två meter djupt, så det är rätt lindrigt om man sjunker, säger Dennis Lundqvist.
Åkarna hjälps åt att dra upp de sjunkna snöskotrarna på land, skruvar loss tändstiften, vänder skotern på sidan och drar några gånger för att få ut vattnet.
- Efter 5-10 minuter startar den igen, det beror på hur tjurig den är, säger Jim Eliasson.
Krävs det någon specialutrustning för att snöskotrarna ska
klara av vattenkörning?
- Man behöver egentligen inte göra någonting, annat än att tejpa igen luftintagen så att det inte kommer vatten på variatorremmen. Kommer det vatten på remmen så börjar det slira och då tappar man farten, säger Mattias Pettersson.
Ingen sport
- Fast vissa bygger om skotrarna någonting djävulskt. De drar upp skidorna, smalnar av dem och gör en massa annat, det blir nästan som en båt för en del, säger Dennis Lundqvist.
Som exempel nämner han en skoteråkare som deltog i en vattentävling i Boden.
- Han hade fogskum i hela skotern så att den flöt. Men då är det ju ingen sport, då är det lika bra att köpa en vattenskoter direkt.
Roligare än snö
Det är spänningen, om man ska hålla sig flytande, som är en stor del av tjusningen med att köra snöskoter på vattnet.
- Det är riktigt kul, egentligen roligare än att köra på snö. Att köra på snö är ju inte svårt. Men på vattnet blir det en annan sak, det är till exempel svårare att svänga, eftersom man måste luta skotern.
Och helt riskfritt är det inte.
Dennis Lundqvist började köra snöskoter på vatten för fyra år sedan. Redan första året krockade han med en annan skoter. Och så sent som för två veckor sedan flög han över styret och skar sig i magen.
- Efter det började jag köra med flytväst. Det är trots allt ganska bra att ha om man slår sig och tuppar av i vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om