Videon är inte längre tillgänglig
På onsdagen inleddes arbetet med att försöka bärga den grävare som gick genom isen vid Bölebron på måndagseftermiddagen. Personal från entreprenören NCC och Dykab fanns på plats för att tillsammans se över förutsättningarna. Vid niotiden på onsdagsmorgonen gick en dykare ner i vattnet runt den halvsjunkna grävaren. Via en högtalare vidareförmedlade han hur det såg ut under vattnet.
På kanten till stenkistan
Han sade bland annat att grävaren stod på kanten av den stenkista som finns där och att vattnet inte var särskilt strömt. Han sade att det låg isblock på båda sidor om maskinen och under larven. Han trodde att det kunde bli svårt att vrida om grävaren för att bärga den eftersom larven hänger på kanten. Vidare meddelade han att en bit ut i strömfåran, ungefär där grävaren lutade som mest, var vattendjupet cirka två meter.
Platschefen Per Wahlström var på plats för att följa arbetet. Han sade att man efter dykningen skulle göra en bedömning om vad som var bäst att göra.
– Säkerheten är det viktigaste i det här läget, säkerheten och miljön. Maskinen är tömd på olja och det har heller inte skett något läckage, säger han.
Vinscha med tungbärgare
Efter dykningen hölls ett möte där det beslutades att ett bärgningsförsök skulle göras.
– Vi har kommit fram till att bästa sättet är att försöka bärga med hjälp av en tungbärgare. Det blir ett visst lyft och så vinschning, säger Per Wahlström.
Under eftermiddagen påbörjades förberedelserna med att material kördes ut på isen. Per Wahlström hade under onsdagen kontakt med berörda myndigheter för att se till att alla säkerhetsåtgärder skulle vara uppfyllda innan en bärgning skulle kunna ske. En av förutsättningarna är att bärgningen sker i dagsljus.
Hur sent kan ni hålla på?
– Vi kommer inte att arbeta i mörker. Vi kommer att ha dykare i vattnet och tar inga risker. Är det så att tiden blir knapp så kommer vi att avbryta och fortsätta imorgon (läs i dag), sade Per Wahlström.
Så blev det också. Bärgningsförsöket kommer att ske i morgon, torsdag.
Säkerheten viktigast
Hur kunde det här hända?
– Det vet vi inte. Vi har innan schaktarbetet inleddes följt ett borrschema där vi regelbundet kontrollerat isens tjocklek. Isen är i genomsnitt en meter tjock och har full bärighet i övrigt men något har hänt vid schaktkanten och det kommer att utredas, säger Per Wahlström.