Videon är inte längre tillgänglig
– Ni pratar häst, ni sover häst, ni lever häst. Så sammanfattar Marcus Levander sin sambo Lisa Nes och hennes kollega tillika bästa vän Elle Walkeapää, angående deras roller som hästuppfödare.
Ett arbete de tycks göra med bravur – för andra året i rad har de kammat hem det ärofyllda priset som Bästa svenska uppfödare tillsammans med ett gäng andra priser för sina arabiska fullblodshästar.
– Alla sa att det var omöjligt att ta hem priset två år i rad så vi trodde inte alls att det skulle gå. Många säger också att det inte går att konkurrera med sina hästar från Norrbotten, men det gör det tydligen, säger Lisa Nes.
– Vi var helt i chock efter förra årets förstapris. Vi föreställde oss att vi skulle vinna ett sånt pris som 50-åringar, inte i 30-årsåldern. Självklart ville vi ju vinna det igen, men vi vågade inte riktigt tro att det skulle gå, berättar Elle Walkeapää.
Öga för hästar
Sedan de skaffade sitt första föl för nio år sedan har det varit en spännande resa av nya upptäckter, beslutsfattande och prioriteringar för att föda upp de bästa möjliga arabiska fullblodshästarna, berättar de. Framgångsreceptet bakom de vackra och välartade hästarna består av ett antal komponenter. Ett av dem är att ha ett riktigt bra öga för hästar.
– Man måste kunna se fel och brister när man utvecklar hästarna. Vi väljer aldrig oprövade hingstar vid betäckning av våra ston och ser till att ha den bästa möjliga avelsbasen, säger Nes.
– Det gäller att se hästen objektivt och inte bara tycka att den är bäst, för att den är ens egen. Att inte bara bli förblindad av en hästs stora, vackra ögon utan att kunna se var det brister och var det behöver kompletteras, fortsätter Walkeapää.
Säljer med avelsrätt
En annan viktig komponent är att etablera en god relation till köparna. Walkeapää och Nes säljer med avelsrätt, vilket innebär att de säljer sina ston med överenskommelsen att hästen kan komma att betäckas för Arctic Arabians räkning. En god relation till köparen är nödvändigt för att hästuppfödningen ska fungera, men framför allt handlar det om att de vill vara övertygade om att hästen hamnar någonstans där den mår bra. De säljer inte om det inte känns helt säkert att köparen passar ihop med hästen, och att denne också passar in i Arctic Arabians-gemenskapen.
– Vi lär alltid känna köparna, de måste komma och hälsa på och träffa hästen innan. Alla som köpt häst hos oss har sedan blivit våra goda vänner, berättar Lisa Nes.
Sju championtitlar
De var tolv tjejer ur Arctic Arabians-teamet och åtta hästar som åkte ner till Strängnäs för att tävla i Turbo Star International under första helgen i juni och de kom hem med sju championtitlar för bland annat bästa show- och performancehäst och bästa svenska uppfödarsto och -hingst. Att omge sig av duktiga och kompetenta människor är en del av framgången, berättar Nes.
– Vi har ett fantastiskt team som hjälper till att ta hand om hästarna. Alla i teamet är värdefulla och bra på olika saker, så vi kompletterar varandra.
Delaktighet
Elle Walkeapää förklarar att det är på grund av sammanhållningen som det känns okej att skiljas från sina hästar, då de vet att hästarna har det bra och att banden inte kapas vid försäljningen.
– Vi vill att folk ska känna teamkänsla och delaktighet. Våra köpare ska veta att de har oss i ryggen och att vi finns där om de behöver hjälp. Det är bra för oss om hästarna visar goda resultat, men det är också bra för häst och ryttare.
Nästa vår väntar Arctic Arabians tillskott på fem föl. Då ligger duon lågt med tävlingar och långa resor, för att kunna fokusera på de nytillkomna. Att följa hästens utveckling ända från föl till prisvinnare är det roligaste med jobbet, berättar Walkeapää.
– Det roligaste är att få vara med ända från början, att välja hingst till varje sto och följa tiden när hästen växer i stoets mage, att följa utvecklingen hela vägen. Många säger att hästar är en hobby, men för oss är det en livsstil.