Förskolekrisen oroar föräldrar i Böle

Barnen i Böle kan få vänta flera år på att få börja förskola i byn. Föräldrarna är frustrerade och vill att kommunen löser problemet nu.

Brist. Sara Danielsson och David Öhlunds dotter Agnes ska börja förskola till årsskiftet. "Kommunen måste göra något åt bristen på förskoleplatser", säger Sara Danielsson.

Brist. Sara Danielsson och David Öhlunds dotter Agnes ska börja förskola till årsskiftet. "Kommunen måste göra något åt bristen på förskoleplatser", säger Sara Danielsson.

Foto: Joel Gustafsson

BÖLE2016-11-06 05:00

Det är hårt tryck på förskolorna i Piteå kommun och Teija Engström som administrerar placeringarna får pussla för att erbjuda alla en plats inom tre månader.

– Vi har kö över hela kommunen just nu, säger hon.

Det finns ingen garanti för att barnen får en placering där föräldrarna vill – i stället kan kommunen erbjuda en plats någon annanstans i kommunen.

– Föräldrarna tycker det är tråkigt. De vill ju självklart ha förskola nära hemmet, säger Teija Engström.

Böle är en av förskolorna där trycket är hårdast. Enligt Teija Engström står 15 barn i kö för att få börja på de två avdelningarna. Åtta barn har fått ta en plats i Öjebyn, Roknäs, centrum och Lillpite i väntan på omplacering.

– Det finns inga platser i Böle. Det är fullt. Vi behöver mer lokaler för att kunna ta emot där, säger Engström.

Stor frustration

Frustrationen är stor bland föräldrarna i Böle. Hos Elin Lindholm och Jim Bergman på Gyllengårdsvägen har fyra familjer samlats för att diskutera problemet.

– Vi vill gärna ha in barnen på förskolan i Böle och det är tråkigt att då få veta att det kanske är tre år bort innan vi får en plats, säger Elin Lindholm.

Deras dotter Melissa, två år, ska snart få ett syskon och för föräldrarna handlar det nu i första hand om att dottern ska få gå 15 timmar i veckan på förskolan.

– Det hade varit tuffare om jag skulle börja jobba nu när det är fullt överallt. Men vi vill ändå att hon ska få roa sig på dagis och träffa kompisar i byn.

Beskedet om att kommunen överväger att bygga ut i Böle om fyra år lindrar inte deras oro.

– Då är det inte aktuellt för oss längre. Det står så många barn i kö att det måste göras något nu. Jag vet inte vart det sitter fast. Det händer ingenting.

Akut läge

För Jenny Lindholm och Daniel Lundmark är situationen akut. Deras dotter Agnes är 18 månader och mamman måste börja om att jobba igen.

– Vi måste ta det vi får. Pengarna måste in och jag kan inte gå hemma. Men det känns jätteledsamt att inte få förskoleplats i Böle. Vi vill att hon ska gå här och lära känna sina framtida kompisar, säger Jenny Lindholm.

Familjen brottas också med tanken att först placera dottern på en annan förskola och sedan, om det uppstår en lucka i Böle, flytta henne.

– Man är jätterädd över att rycka dem ifrån sin säkerhet när de har skolats in på en förskola.

Sara Danielsson och David Öhlund har sökt förskola till årsskiftet för deras ettåriga dotter och har liten förhoppning om att få plats i Böle.

– Det kommer inte bli samma trygghet som att ha en förskoleplats i byn där de får växa upp med sina blivande skolkamrater och kompisar, säger Sara Danielsson.

Tappade hembygdsgården

Som en nödlösning har Piteå kommun tidigare hyrt Skogsgården i Böle, senast i 14 månader fram till sommaren 2016. Men nu har hembygdsföreningen satt stopp för förskoleverksamheten.

– De anser att Skogsgården ska användas till andra aktiviteter och inte som dagis, konstaterar Elin Lindholm.

Föräldrarna har förståelse för hembygdsföreningen, men eftersom kommunen inte gör något finns det ändå en önskan om att de ändrar sig.

– Kanske skulle man kunna öppna den igen, säger Sara Danielsson.

Men hembygdsföreningen stänger den dörren.

– Skogsgården är inte till för att rädda skolsituationen i Piteå kommun. Den har helt andra syften. Vi har varit väldigt snälla och tillmötesgående i drygt ett år. Men någonstans finns en gräns och den tycker vi har passerat, säger Kenneth Holmlund, ordförande i Böle hembygdsförening.

Ansökningsregler

Ansökan om förskoleplats kan tidigast lämnas in sex månader innan plats önskas och tidigast när barnet är sex månader. Piteå kommun har som mål att erbjuda förskoleplats inom tre månader från det att ansökan inkommit.

Barnets födelsedatum blir aktuellt ködatum för placering. Yngre syskon får tillgodoräkna sig äldre syskons födelsedatum som ködatum fram till 31 juli det år syskonet fyller sex år.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om