Fina potatisar inför skörden

Potatistillväxten ser bättre ut än förra årets usla säsong. Nu håller odlarna tummen för att skörden inte regnar bort. "Potatisen har vuxit bra och ser fantastiskt fin ut", säger Markus Levander, Bölepotatis.

Potatis. Det är kö till gårdsbutiken i Böle. Kjell Lundström är en som köper potatis varje vecka. "Det är perfekt", säger han.

Potatis. Det är kö till gårdsbutiken i Böle. Kjell Lundström är en som köper potatis varje vecka. "Det är perfekt", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

BÖLE2016-08-05 18:00

Potatisen växte dåligt under fjolårets kalla och regniga sommar. För Bölepotatis blev upptagningen 25 procent sämre än en normalskörd på 1 100 ton. Nu håller man tummarna för att det fina vädret håller i sig.

– Än så länge ser det bra ut. Mycket bättre än i fjol. Potatisen ser fantastisk slät och fin ut, och den har vuxit bra. Det ser lovande ut, men jag säger inget förrän vi har lagrat allt. Mycket kan hända innan dess, säger Markus Levander.

Farhågan är att det ska bli blött när potatisen börjar skördas i slutet av augusti. Då tar sig inte maskinerna fram på åkrarna och stora mängder kan gå till spillo.

– Något år hade vi jättefina skördar, men det gick inte att ta upp dem. Vi fick lämna fyra-fem hektar. Det är väldigt kännbart. Nu behövs ett bra år för att återhämta sig från fjolåret. Vi behöver få in varenda knöl, säger Markus Levander.

Tillväxten är tidig i år och Bölepotatis har redan tagit upp färskpotatis i några veckor. När PT besöker gården är det kö till självbetjäningsbutiken som har öppet dygnet runt.

– Det är många som är på hugget efter lokalodlad färskpotatis. Många har varit väldigt ivriga, säger Markus Levander.

Kjell Lundström, från Piteå, är en av stamkunderna.

– Jag åker hit varje vecka och när de börjar fara till stan så köper jag där. Potatisen som finns i butiken går inte äta. Om man har kokat den och sparat så smakar den fan, säger Kjell Lundström från Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om