Magnus är ny logdirektör på populära Käckis

Piteåbon Magnus Hällgren är ny ägare av Logen Käcktjärn. Tillsammans med familjen kommer han att spendera sommaren på dansbanan utan att ta ett enda danssteg. "Tanken är att återställa danslogen i brukbart skick", säger han.

Virket ska användas till att reparera dansgolvet. "När logen är brukbar igen kan den användas till fler aktiviteter som exempelvis barnteater, musikföreställningar och andra alkoholfria arrangemang", säger Magnus Hällgren.

Virket ska användas till att reparera dansgolvet. "När logen är brukbar igen kan den användas till fler aktiviteter som exempelvis barnteater, musikföreställningar och andra alkoholfria arrangemang", säger Magnus Hällgren.

Foto: Maria Johansson

Böle2023-06-20 11:03

Verksamheten i logen hade stått stilla i fyra år då Magnus Hällgren fick erbjudande om att få köpa den och tillhörande mark från tidigare ägaren Folke Sjöbergs familj.

– Det var ändå med ganska stor vånda som beslutet togs. Vi vet ju att det är mycket jobb men det känns ändå som att jag och min familj har möjligheten att få i gång dansen till nästa sommar, säger han.

undefined
Toaletterna har länge varit i behov av åtgärder. Inne på damernas har det gått hål i golvet och vatten har runnit in under utbyggnaden.

Precis innan coronapandemin stängdes logen. Ett renoveringsbehov har funnits under en längre tid och nu är tanken att den åter ska bli i brukbart skick.

– Det tog ett par dagar att fundera, men sedan hoppade jag på tåget. Det är stort projekt och det finns mycket att ta tag i. Bland annat är det hål i golvet inne på damtoaletten, plasttaket på utbyggnaden måste bytas och dansgolvet ska lyftas och på vissa ställen göras om, säger han och fortsätter:

– Det finns resurser inom familjen sedan kommer vi att lägga ut i sociala medier när vi är i behov av ett par extra händer för att lyfta ett tak eller något annat som behöver göras.

undefined
Om allt går som planerat slår Logen Käcktjärn i Böle upp sina portar återigen för danspubliken någon gång under våren 2024.

Även om It-teknikern får sätta på sig blåställ under semestern så tycker han att det känns positivt att logen kommer igång igen.

– Stället har varit saknat av många inom dansvärlden, säger Magnus Hällgren.

Ägaren har inlett ett samarbete med Piteå Folkets hus-förening som kommer att stå som arrangör på Logen Käcktjärn. 

Verksamhetschefen Ola Edeblom är nöjd. Han har bokat in dansband som ska spela på "nya" Folkan i Piteå i höst och ser att detta samarbete kan ge danstillfällen året om i Piteå.

undefined
Ola Edeblom, verksamhetschef för Piteå Folkets hus-förening är mycket nöjd med samarbetet med den nya ägaren.

– Vi är jätteglada. Det ger oss en möjlighet att stärka vår position som arrangör och som dansstad. Nu får vi bygga upp allt igen och vi hoppas att dansarna kommer ihåg oss, säger han.

Det finns många utmaningar eftersom många av de professionella dansbanden minskar i antal. Men både arrangör och ägare är hoppfulla då det under decennier funnits en regelbundenhet i att publiken har åkt till Piteå för att dansa. 

undefined
Den nyblivna ägaren Magnus Hällgren har inlett samarbete med Ola Edeblom, verksamhetschef för Piteå Folkets hus-förening. Föreningen ska arrangera danser i den populära logen.

2019 kom cirka 4 000 personer till Käckis för att dansa på fredag- och lördagskvällar.

– Andra arrangörer har redan hunnit boka dansband men vi ska vara kreativa och se vilka vi får tag på och vilka dagar. Vi vill inte konkurrera med annan verksamhet. I stället vill vi utöka utbudet av dans i Norrbotten. Om dansen inte utvecklas kommer den att dö. Vi måste få unga att komma hit, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!