Mellanstadieeleverna från Böleskolan ska flytta till Sjulnässkolan i ett led att säkerställa verksamheten och att skapa ett bra elevunderlag. Därtill ska lågstadieeleverna från Lillpite flytta till Böleskolan, enligt det inriktningsbeslut som är taget i den nya skolstrukturplanen. Men nu när Lillpite har fått klartecken för sin friskola är det osäkert hur många lågstadieelever som kommer att välja att börja i den kommunala skolan i Böle.
Det finns alltså en risk att för få elever börjar i Böleskolan, som till höstterminen 2015 blir en årskurs F–3 skola.
– Ja så är det väl, men det första året måste vi köra ändå och sedan får vi se hur det blir. Vi har ett ansvar att ta hand om alla elever och vi måste avvakta och se om friskolan kommer igång, säger Lars Nilsson, utredare skolplanering och skolstruktur.
Han förklarar att det kommer att bli ett ganska tunt elevunderlag i Böle så småningom, likväl som i Blåsmark.
Finns det då en risk att skolan i Böle läggs ner?
– Jag vill inte spekulera i det utan det får vi ta ställning till senare, men det är klart att om det blir allt för få elever så måste vi fundera på hur kvaliteten i verksamheten blir, säger Lars Nilsson.
Hur många elever måste det vara för att det ska gå att hålla skolan vid liv?
– Det finns inget exakt elevtal utan fullmäktige har antagit beslut där man definierar ett antal önskvärda framgångsfaktorer för verksamheten. Men sedan handlar det också om avstånden för eleverna och vi har sagt att för de yngre eleverna ska vi försöka ha verksamhet i hygglig närhet.
Bedömning
I dagsläget har Böleskolan runt 100 elever. Hur många elever som krävs i framtiden är oklart.
– Det finns ingen exakt matematik i det utan man får göra en bedömning av alltifrån lokalernas skick till möjligheter att flytta in förskola. Vi måste försöka att hitta kreativa lösningar som ger en bra verksamhet och en bra ekonomi, säger Lars Nilsson.
Utgår från
Elisabeth Hortlund, rektor i Infjärdens skolområde däribland Böleskolan, vill inte spekulera i risken att Böleskolan får för få elever.
– Jag utgår från att alla elever ska börja hos oss, det är bara det jag kan utgå från. Men sedan vet jag inte hur föräldrarna tänker om de väljer friskola eller kommunal skola, säger hon.
Det kommer att ordnas en informationsträff för föräldrarna i Lillpite där inbjudan är på gång att skickas ut, meddelar Elisabeth Hortlund.