Bland mikroskop, kryp och spiongrejer
Det var inte alla som vågade hålla kackerlackan i handen
Foto: Maria Johansson
- Usch vad äckligt, utbrister Alexandra Lundberg, 13 år, när hon kikar på hur de små kräftdjuren ser ut i närbild.
Att mäta en flaggstång
Ute på skolgården håller samtidigt Isak Vahlberg, 12 år, på att stega utefter ett utlagt måttband med startpunkt vid flaggstången. Hans jämnåriga klasskamrat Petra Eriksson står en bra bit bort med en pinne i sin hand. Hon har mätt ut flaggstångens höjd genom att backa så långt att stången blev lika lång som pinnen och när hon nu ropar stopp har han gått pinnens längd efter marken. Resultatet blev 14 meter.
Tjocka hårstrån
Många vet nog inte hur tjocka deras hårstrån är, men det vet tolvåringarna Jim Hedlund och Jessica Backman efter att ha mätt med ett specialredskap.
- 49 mikrometer, säger Jim Hedlund och ler över att hans hårstrå var det tjockaste.
- Men alltså är det bra att ha tjocka hårstrån?, frågar Jessica Backman och får till svar av Stefan Eriksson, en av de två lärarna, att det spelar ingen roll.
Dags att gå hem
Den andra läraren heter Stefan Bergmark. Han plockar fram en burk med några insekter i vilket visar sig vara Sydamerikanska kackerlackor. Kanske finns det någon i klassen som vill testa att hålla i en?
- Jag men bara om de inte bits!, säger Sanna Lundgren, 12 år, och sträcker ut handen.
Någon timme senare så har eleverna även hunnit tjuvlyssna på de övriga kamraterna med hjälp av spionutrustningen och de har listat ut att ägget i skålen flöt tack vare att det fanns osynligt salt i vattnet. Efter en ovanligt praktiskt dag är det till slut dags för lärare och elever att skiljas åt och för kamraterna att gå hem.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!