Böle skola är en charmig byaskola med skogen inpå knuten, men lokalerna är slitna. Då alla elever inte får plats finns sedan 2019 även en modul där det går två klasser i årskurs två.
– Vi kan väl börja med att kika in i modulen, det är så fina klassrum, ljusa och rymliga, säger Kristina Jonsson som visar runt PT:s reporter på skolområdet.
– Ja, det är jättefina klassrum. Det som är negativt är att det blir två skolbyggnader, det är mindre bra för sammanhållningen och gemenskapen. Det är bättre att nu få allt samlat i en byggnad, säger Kristina Hortlund, rektor.
På Böle skola går drygt 100 elever från förskoleklass upp till årskurs tre, här finns även fritids. Under många års tid har det varit tal om att renovera skolan, nu är det äntligen dags.
I juni fattade kommunfullmäktige beslutet om en totalrenovering under åren 2024–2026.
– Den kalkyl som finns i dag landar på 54,2 miljoner kronor. Det är lite svårt att säga när spaden kan sättas i jorden. Vi hoppas på hösten 2024 men om det drar ut på tiden så kan vi behöva skjuta på byggstart till våren 2025, uppger Stefan Bengtsson, lokalstrateg.
Förutom renovering handlar det även om en utbyggnad på cirka 800 kvadratmeter till dagens 1 200 kvadratmeter. Att bygga ut med tre förskoleavdelningar samt två klassrum.
Det innebär också de två enavdelningsförskolorna samt modulen avvecklas.
Personal har fått vara med i processen och komma med önskemål. Man ser fram emot mer ändamålsenliga lokaler, fler grupprum, utrymmen där man kan dra sig undan, en lokal bara för fritids och större matsal.
Att få allt samlat i en byggnad innebär mindre spring mellan modulen och huvudbyggnaden. Att skolan och förskolan hamnar under samma tak ger fler möjligheter att samarbeta.
– Nu får vi lokaler som är mer anpassade efter de behov som barnen har i dag, säger Kristina Jonsson.
Infjärden är ett populärt område och antalet barn och elever i Böle ökar.
– Det här känns jätteroligt, även för byn. Att det händer någonting, men jag vill gärna att spaden sätts i jorden först innan jag verkligen tror på det, säger Malin Lundberg, fritidspedagog.
Vi sitter och pratar i fikarummet där det doftar glögg och pepparkakor.
– Det är 40 år sedan skolan byggdes ut senast, faktum är att vi sitter i en del av den utbyggnaden nu, säger Jonas Berglund, fritidspedagog.