I projektet med hållbar utveckling har barnen fått lära sig hur saker och ting påverkar miljön. De hjälps alla åt med miljöarbetet genom att bland annat släcka lampor i rum de inte använder och minska användandet av papper.
Dessutom "klädspanar" barnen vilket innebär att de hänger upp kläder som ligger slängda på golvet så att de inte ska bli förstörda men även så att de inte ska smutsas ner så de behöver tvättas så ofta.
Återvinningsmaterial
Som en del i miljöarbetet fick barnen i uppdrag att skapa miljövänliga fordon av återvinningsbart material. De fick börja med att ta reda på vad ett fordon egentligen är samt dela in dem i olika grupper beroende på vilket drivmedel de drivs med.
- Barnen fick dela in dem i olika grupper med fordon som gick på luft, vatten, el och så vidare, säger Eva-Britt Danielsson.
Materialet till fordonen har barnen tagit med sig hemifrån. Allt från kartonger, kapsyler, tomflaskor, toarullar till tomma chokladaskar och burkar samlades ihop.
- Vi la allt material i en stor hög på golvet som barnen sedan fick gå och välja ur vad de behövde för att skapa sina fordon, säger Eva-Britt Danielsson.
Fantasifulla fordon
Och skapat det har fritidsbarnen gjort. Under onsdagens vernissage visades det ena fantasifulla fordonet efter det andra upp.
En av skapelserna var den gula snöplogen som sexåriga Jonathan Holm har gjort.
- Den var lätt att göra. Jag har använt mig av en tom tvålflaska, kartong och så hjul så klart, säger Jonatan och visar stolt upp sin plog.
På ett annat bord finns "helikopterbåten" som går på bubbelvatten och bilen "Bubblan" som går på saft. Och mängder av andra fordon som drivs på vatten-, luft- och elkraft.
- Barnen har lärt sig mycket under arbetet med att skapa fordon. De ser bland annat att det går att göra saker av återvinningsmaterial, säger Eva-Britt Danielsson.