En framtida klassiker med ny dimension

Foto:

BOK // Harry Potter och De vises sten2015-10-25 21:38

”Mr och Mrs Dursley i nummer fyra på Privet Drive var med rätta stolta över att kunna säga att de var helt normala”. I och med den meningen, har en eventuell framtida klassiker tagit fart (observera att jag inte slänger mig med uttryck, men att jag skrev en vetenskaplig rapport om huruvida Harry Potter-böckerna skulle bli klassiker eller inte. Jag kom fram till att svaret är ja. Det här blev en lång parentes.) och i och med nyutgåvan av ”De vises sten”, har tusentals barn och vuxna trollbundits igen.

Harry Potter lever i en hemsk, men stillsam tillvaro hos sin moster på Privet Drive. Han har alltid fått höra att hans föräldrar dog i en bilolycka, och att han därför skickades till de enda släktingar han hade kvar. Oförklarliga saker har förvisso hänt i Harrys närhet – hans hår växer i utomjordisk takt, han kan springa från sin mobbande kusin på skolan bara för att i nästa ögonblick befinna sig på ett tak och så vidare – men utan att han lagt någon större vikt vid det. Tills han får veta att han blivit antagen till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, och av halvjätten Rubeus Hagrid tas med in i trollkarlarnas värld. Där han träffar sina första vänner, där han löser mysterier och inte bara ibland bryter mot reglerna.

Nyutgåvan, som släpptes den 6 oktober, är illustrerad av Jim Kay och är i ett stort och mäktigt format. Den är full av målningar som fyller i luckorna i bildspråket som filmerna inte bidragit med, och man behöver inte vara orolig för att bara få se sådant man redan sett. Illustrationerna är snygga men också charmigt humoristiska, vilket är exakt vad man kan säga om författaren J.K Rowlings språk och de två komponenterna matchar varandra perfekt. Detta utan att det ena tar fokus från det andra. Rowlings generösa beskrivningar kräver ju egentligen inga bilder, de finns redan i huvudet, men de tillför ändå ytterligare en dimension. Jag blir däremot en aning allergisk mot de sporadiska utfyllnadsbilder som egentligen inte säger någonting om handling, karaktärer eller miljöer men som ändå finns med. I egenskap av nästan-vuxen vet jag inte hur mycket jag får uttala mig om detta, för de mindre fyller de säkert en funktion i intresse och pek-möjlighet.

När vi ändå är inne på lite störande detaljer, så är det värt att nämna att man ändrat namn på Erised-spegeln – spegeln som visar betraktarens högsta drömmar – till Mörd-spegeln. Jag förstår, ”erised” baklänges blir ”desire” och ”mörd” baklänges blir ”dröm”, men det fungerar inte särskilt bra.

Slutligen slås jag återigen, efter att nu ha läst ”De vises sten” för minst tjugonde gången, vilken magisk roman i alla bemärkelser den faktiskt är. Vilken otippad attitydsförebild professor Dumbledore utgör (”Albus Dumbledore verkade inte uppfatta att han just hade anlänt till en gata där allt hos honom, från namnet till kängorna, var ovälkommet”) och vilka nyanser det finns i det enorma persongalleriet. Jag önskar att jag aldrig hade läst ”Harry Potter och De vises sten”, bara för att få göra det för första gången igen. Jag avslutar med det citat som alltid får mig att skratta: ”Moster Petunia sa ofta att Dudley såg ut som en babyängel – Harry sa ofta att Dudley såg ut som en gris i peruk”.

FAKTA Harry Potter BOK

Serien består av 7 böcker utgivna under 10 år.

Översatta till 73 språk. Bland annat latin.

Sålt i över 450 miljoner exemplar i hela världen.Serien blev till 8 filmer på 11 år. Varav de första 5 finns dubbade till svenska.

J.K Rowling, eller Joanne Rowling som hon egentligen heter är en brittisk författare.

Historien om Harry Potter har gjort henne till en mycket förmögen person. Hon hamnar på plats 1140 av världens rikaste personer.

Samtliga svenska böcker har översätts av Lena Fries-Gedin.

I den svenska översättningen har många av karaktärerna kvar sina engelska namn, ett exempel är Professor Sprout som annars fått heta Fru Örtgren. I Norge däremot har man översatt nästan allt. Där heter Kvast- och bollspelet quidditch istället rumpeldunk och Hogwarts för Galtvort, på svenska hade det kunnat bli skolan ”svinvårtor”.

Spel: Harry Potters värld har blivit verklighet i en hel uppsjö av spel för plattformar som PlayStation, Xbox och GameCube, men även Game Boy och DS och för dator.

Orden Quidditch (trollkarlarnas favoritsport) och Muggle (vanlig människa) har tagits upp i ordböcker i England.

Mugglare (singular:mugglare, plural:flera mugglare) är benämningen på de människor som saknar magiska förmågor och inte känner till den magiska världen eller magins hemligheter. De har inte en droppe magiskt blod i sig.

Quidditch är ett fiktivt bollspel från böckerna. Spelas med lag besetående av 7 spelare.

Mugglare + Quidditch blir SM i quidditch som spelats i sverige ett flertal gånger. Dock utan flygande kvastar, utan på plan mark.

Om du reser till England kan du trampa runt i Harrys fotspår tills du får skoskav.

Besök bland annat King´s Cross Station plattform 9 3/4. Vandra inte runt mellan plattform 9 och 10, utan några minuter därifrån hittar du en Potter-plattform. Scenerna från filmen spelades faktiskt in på plattform 4.

Durham Cathedral, Durham.

För Potter-intresserade är det inte de stora salarna i katedralen som är spännande utan de många korridorerna. Det var här som många av Hogwarts-scenerna spelades in för filmerna.

Leavesden, London.

Nu kan du se filmvärldens Harry Potter i äkta ”3D”. Filmstudion där alla filmerna spelades in öppnades för allmänheten under våren 2012. Här i Warner Bros Studio Tour kan du bland annat gå omkring i Hogwarts stora festsal, Dumbledores kontor och Diagonalgränden. Du får också se modeller av skolan, och rekvisita som Hagrids motorcykel och Harrys Nimbus 2000.

Harry Potter och De vises sten

Författare: J.K Rowling

Illustrationer: Jim Kay

Utgivning: Rabén & Sjögren

Betyg: 5/5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om