Värdskap ledord för entreprenören

Folkets röster har tagit fram en vinnare. Tomas Lindbäck, entreprenören bakom Västra Kajen, är Årets Pitebo. "Att bli Årets Pitebo är hedersamt, det får man vara ödmjuk inför. Det gör oss mer sporrade att jobba vidare", säger Tomas Lindbäck.

Entreprenören Tomas Lindbäck sitter sällan still. Sommaren innebär högsäsong och trots att husbilar och husvagnar strömmar in på campingen finns det fortfarande plats. "Hos oss blir det aldrig fullt. Mitt jobb är att lösa problem", säger han och ler.

Entreprenören Tomas Lindbäck sitter sällan still. Sommaren innebär högsäsong och trots att husbilar och husvagnar strömmar in på campingen finns det fortfarande plats. "Hos oss blir det aldrig fullt. Mitt jobb är att lösa problem", säger han och ler.

Foto: Sofia Wellborg

BOFAST PITEBO 2012-07-10 06:00

Gästerna strömmar in på campingen. Den gröna cykeln går varm när Tomas Lindbäck cyklar mellan husbilar och husvagnar för att guida gästerna till deras platser.

- För oss är värdskapet en nyckel. Det hjälper oss att förverkliga våra idéer och få gästerna att känna sig hemma, säger han.

Det maritima kulturarvet är den röda tråden genom hela tanken med Västra Kajen. De handgjorda träskyltarna, de udda stolarna på kajen och räkmackorna som en kulinarisk ikon för platsen, allt är präglat av samma stil.

Med rötter i Överkalix
- Utmärkelsen beror nog på att vi har gjort något av den unika miljö som det här är, för det här läget är en unik miljö. Det finns inte så många liknande ställen, säger Tomas Lindbäck.

Rötterna har han i Överkalix men sedan 1988 har han varit bosatt i Piteå, en stad som han tycker har mycket potential.

- Det är intressant att utveckla besöksnäringen i Piteå. Vi har ju mycket att bygga på och det är det som driver oss, att utveckla besöksmålet och destinationen Piteå och vara delaktig i den processen.

Med kulturintresset i ryggen
- Ser du fågeln där? Han bor under kajen där vi sitter, säger Tomas Lindbäck och pekar på en liten fågel samtidigt som han rättar till Vega-mössan. Mössan som har blivit något av ett varumärke.

- Går jag på stan i den så frågar folk om campingen, tar jag av mig den så känner de inte igen mig, berättar han och ler.

Entreprenörskapet är en del av Tomas Lindbäck. Familjen drev företag redan från det han var liten och bodde i Överkalix.

- Ifall man vill utveckla en idé och jobba med något som man tycker verkar vara intressant och något man tror på, då är det nog nästan så att man måste starta eget.

Intresset för lokal- och kulturhistoria förde Tomas Lindbäck till Västra Kajen. Campingen har han drivit i fem år och för ett tag sedan skrevs ett nytt kontrakt för de närmaste tjugo åren. Men trots att Tomas Lindbäck är en väldigt upptagen man under sommaren, vill han poängtera att han inte är ensam.

- Bakom varje man står en kvinna, det går inte utan henne, säger han medan sambon Karin Lindström skyndar iväg mot receptionen där gästerna väntar på att få checka in.

När säsongen mynnar ut
Medan andra tar semester, jobbar Tomas Lindbäck hårt. Från maj till någon gång i september jobbar han nästan varje dag. Först upp på morgonen och sist i säng. Till hösten påbörjas även projektet med att utveckla Lindbäcksstadion som han arrenderar sedan i våras.

- Visst, som entreprenör får man jobba, men det är den där friheten och möjligheten som driver. Det är ju så att det mesta är ogjort.

Men det finns något mer än campingen - motorcyklar. Tomas Lindbäck har några som han både kör och bygger om.

- Man måste ha något att bryta av med. Sedan är det trevligt att åka iväg och campa litegrann efter sommaren, få ett avbrott, säger han.

Telefonen ringer och Tomas Lindbäcks hand letar sig mot fickan. Värdskapet i honom måste svara och när han skyndar iväg med telefonen mot örat fortsätter husbilar att rulla in framför receptionen. Det mesta är fortfarande ogjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om