Två vargar spårade - nu är de försvunna

Länsstyrelsen spanar efter två varghanar med ryskfinskt ursprung som rör sig i länet. Men både Abmovaratjvargen och Kåtakläppenvargen har tappats bort trots intensivspårning."Det är svåra förhållande. Vi behöver allmänhetens hjälp med observationer" säger Alexander Winiger, länsstyrelsen.

Här är vargspåren som upptäcktes efter Lillbergsvägen på söndagen. Spåren har dokumenterats som vargspår av länsstyrelsens.

Här är vargspåren som upptäcktes efter Lillbergsvägen på söndagen. Spåren har dokumenterats som vargspår av länsstyrelsens.

Foto: Länsstyrelsen

Bodens kommun2019-11-09 13:47

Han är inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsens fältenhet.För att kunna hålla isär vargarna som båda återfanns i Moskoselstrakten har man döpt dem efter observationsplatsen. Abmovaratjvargen är den individ som färdats ner till Bodens kommun. Den andra varghanen som hittades i ett område kring Arvidsjaur har döpts till Kåtakläppenvargen.

Länsstyrelsen har nu fått svar från dnaprov som man plockade under förra veckan. I första fallet, Abmovaratj-vargen var det urinen som dnatestades och i det andra fallet spillning från Kåtakläppenvargen.

– Vi har också plockat saliv från en vargriven ren i augusti. Det visade sig komma från Kåtakläppenvargen som vi hittade igen i förra veckan i Arvidsjaur.Vi kan inte i dagsläget säga konkret i vilket omfattning som vargen varit i det området över hela den perioden. Vi tappade bort den förra veckan, men utgår från att vargen är kvar i samma storregion, säger Winiger.

Enligt honom har man fått in mer varg i år jämfört med tidigare år.

– Naturligtvis innebär det här svåra förutsättningar för renskötseln. Bara närvaron av en varg kan göra renskötselarbetet extremt svårt och stressa renarna.  Fältenheten har kunnat konstatera att kåtakläppenvargen tagit tre renkalvar och Abmovaratjvargen ha också dödat lika många renar den här månaden.

Abmovaratjvargen i Bodentrakten håller man fortfarande på att intensivövervaka men spårförhållandena är mycket svåra. 

– Vi måste göra en bedömning för hur lång tid framöver som det är möjligt att fortsätta spåra när det är så lite snö. Vi får se vi om vi får inse att vi tappat vargen, säger Winiger.

Länsstyrelsen efterlyser därför hjälp från allmänheten för att hitta igen var vargarna uppehåller sig. Alla observationer av varg eller vargspår kan lämnas in via rapporteringssystemet Skanos som finns tillgänglig på deras webb och app.

 – Man får inte skjuta varg för det är ett fredat rovdjur. Alla som är utbildade får bara spåra eller kontrollera vargspåren. Länsstyrelsen är därför tacksam för alla tips vi får in som kan göra att vi kan återuppta och fortsätta spårningen av vargarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!