Han är vargarna i länet på spåren

Länsstyrelsen har nu spårat Kåtakläppenvargen till länsgränsen i Piteå kommun. Dna-provet från Abmovaratjvargen, som bedöms ha varit förbi Brännberg, gav dock ingen bekräftelse.

"Vår bedömning är att det mycket väl kan vara Abmovaratjvargen. Det kan alltid dyka upp nya individer, men det har vi idag inga konkreta indikationer på", säger Alexander Winiger på länsstyrelsen.

"Vår bedömning är att det mycket väl kan vara Abmovaratjvargen. Det kan alltid dyka upp nya individer, men det har vi idag inga konkreta indikationer på", säger Alexander Winiger på länsstyrelsen.

Foto: Junge, Heiko

Bodens kommun2019-11-14 13:36

De båda vargarna som Länsstyrelsens fältenhet följer, Abmovaratjvargen och Kåtakläppenvargen, är hanar med ryskt-finskt ursprung. 

Alexander Winiger, som ansvarar för inventering av stora rovdjur, förklarar att vargarnas namn bygger på en geografisk beskrivning där det första fungerande dna-provet har hittats. 

Kåtakläppenvargen observerades redan i augusti i Arvidsjaurs omnejd. Fältenhetens första tolkning var att den först rört sig västerut, men sedan snön kommit har den rört sig österut igen. 

– Den tappade vi kontakten med för drygt en vecka sedan i samband med snöfall. Den spårade vi senast i Piteå och där fick vi en spillning från förra veckan, säger Alexander Winiger.

Han fick svar från dna-prov i början av veckan.

– Provet från spillningen har fungerat och har bekräftat att det är samma individ som vi upphittade i augusti, det vill säga Kåtakläppenvargen. Vi har mer eller mindre lokaliserat den nu och han rör sig i gränslandet mot Västerbotten. Vi hoppas på nysnö så vi kan fortsätta spåra den där.

Kan han ha påbörjat en resa söderut?

– Det är möjligt. Vi får se. Vi har nära samverkan med våra kollegor på länsstyrelsen i Västerbotten och i så fall tar de sig an spårningen, men i dagsläget är det oklart om den gått över länsgränsen eller inte, säger Alexander Winiger. 

Abmovaratjvargen har med säkerhet varit i Moskoseltrakten. Det visar dna-provet som analyserats tidigare. Den vargen vet de inte exakt var den befinner sig nu. 

– Vi har en fältbedömning och den säger att den här individen mest troligt har rört sig österut, säger Alexander Winiger och fortsätter:

– Abmovaratjvargen bedöms vara i Bodens kommun, men vi har väntat på bekräftelse av våran tolkning via dna. Det är precis det dna-resultatet från förra veckan vi har väntat på, men det har tyvärr inte fungerat så väl. Därför har vi inget dna-bevis på att den varg, som vi spårat österut till Boden kommun, är Abmovaratjvargen.

Kan det vara en annan varg?

– Vår bedömning är att det mycket väl kan vara Abmovaratjvargen, men det kan vara en annan varg. Det kan alltid dyka upp nya individer, men det har vi idag inga konkreta indikationer på.

Alexander Winiger tror inte att det är en löpande hona som söker en partner, eftersom de inte börjar löpa förrän i mitten av december. 

Enligt honom har samebyarna inga renar idag i det området där den vargen har varit förbi, öster om Brännbergtrakterna. 

De fortsätter spåra även den och försöker i möjligaste mån inte tappa bort de båda vargarna helt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!