Utredning om dödsolycka läggs ned

Under militärövningen Vintersol i mars 2017 omkom en soldat när en bärgningsbandvagn gick genom isen i Alån. Kammaråklagare Aino Pietilä har lagt ned förundersökningen om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Överste Ulf Siverstedt, chef för Norrbottens regemente, I 19.

Överste Ulf Siverstedt, chef för Norrbottens regemente, I 19.

Foto: Lena tegström/Norrbottens media

BODEN2018-09-13 16:58

Olyckan inträffade under slutfasen av övningen. Det var natten mellan den 26 och 27 mars 2017. En bärgningsbandvagn gick genom isen på Alån, en bit utanför Brännberg. Den 23-årige föraren blev kvar i bandvagnen och omkom. Han var deltidsanställd.

LÄS MER: Militärfordon gick genom isen

LÄS MER: Oklart varför bandvagnen kördes på isen

LÄS MER: Ingen enskild soldats fel vid bandvagnsolyckan

Polisen inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Aino Pietilä har lett utredningen och två befäl har varit skäligen misstänkta. De är nu helt friade från misstanke.

Kammaråklagaren Aino Pietilä beslutade på onsdagen att lägga ned förundersökningen om dödsolyckan.

– Det är med motiveringen att utredningen har kommit så pass långt och det har hörts ett stort antal personer, men jag anser mig inte kunna styrka att någon enskild person har agerat på ett sådant oaktsamt sätt att det når upp till en straffbar nivå.

Försvarsmaktens undersökningsledare har också hörts och deras undersökningsrapport är en del av åklagarens beslutsunderlag.

Arbetsmiljöverkets har också gjort en utredning

– Arbetsmiljöverkets anmälan tar upp ett antal brister som de bedömer har haft betydelse för händelseförloppet och utgången av olyckan, säger Aino Pietilä och fortsätter:

– De här aspekterna som Arbetsmiljöverket lyfter fram har också varit föremål för utredning. Jag har prövat de brister som kommit fram mot det material som redan finns i förundersökningen. Jag har kommit fram till att jag inte kan peka ut någon enskild person. Även om det har funnits brister måste jag kunna styrka att de bristerna utgör orsaken till händelseförloppet. Det kan jag inte.

Hon berättar att Arbetsmiljöverket bland annat framfört att det funnits brister i utbildning och kompetens samt pekat på sömnbehov och har lyft brister i försvarets materiel.

– När det brister i materiel har de lyft fram de kartor som använts för navigering och GPS. Det finns säkert materiel med bättre standard, men jag har inte kunnat påstå att det materiel som använts under övningen är så dåligt att det utgör ett underlag för påståendet att någon varit oaktsam på ett straffbart sätt, att man inte borde använt den utrustningen, säger Aino Pietilä.

Hon uppger att det är en helhetsbedömning som gör att hon kommit fram till att det inte går att styrka att någon har agerat straffbart på ett oaktsamt sätt till denna tragiska händelsen.

– Vad skönt, det visste inte jag om. Vi hade en intern utredning, Försvarsmaktens utredningskommitté, som konstaterade att man klassificerar det här som en olycka, säger överste Ulf Siverstedt, chef för Norrbottens regement, I 19.

Han konstaterar att polisens utredning följer Försvarsmaktens utredningskommission.

– Det är glädjande för mina medarbetare på regementet att den här polisutredningen frikänner dem från misstankar. Det är jätteskönt.

Han konstaterar att det genomförts flera utredningar. Arbetsmiljöverket har enligt åklagaren pekat på vissa brister. Norrbottens Media har begärt att få ut den rapporten, men har ännu inte fått ut den.

– Vilken olycka det än är så finns det någon brist. I det här fallet var det en felkörning, enligt mitt sätt att se. Det som orsakade den här olyckan var att man inte följde övningsbestämmelserna. Det är inte alltid så lätt. Det är precis som i trafiken. Man följer inte trafikbestämmelserna och så blir det en olycka, säger Ulf Siverstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om