Ungdomar testar soldatlivet

Militären behöver frivilliga och för att väcka intresse hos ungdomar ordnar Förvarsmakten sommarläger. Där får unga chansen att testa på att vara soldat.

Andreas Palmgren, förste sergeant, och Erik Höglund, menig, kontrollerar kartan för att se hur ungdomarna ska gå.

Andreas Palmgren, förste sergeant, och Erik Höglund, menig, kontrollerar kartan för att se hur ungdomarna ska gå.

Foto: Kenny Johansson

BODEN2014-06-26 18:05

Ungdomar mellan 15 och 20 år från hela Sverige, från Ystad i söder och Boden i norr, får möjligheten att testa på soldatyrket när Norrbottens regemente I19 ordnar sommarläger för sjunde året.

Söktrycket har varit högt med 160 sökanden till lägrets 45 platser. Då värnplikten försvann 2010 och ersattes av en frivillig försvarsmakt baserad på anställd personal är det av vikt att hitta frivilliga som tycker att yrket är intressant.

– I och med att vi har tappat den folkliga förankringen när värnplikten försvann så är det bra att vi kan visa upp Försvarsmakten. Nu är intresset stort men på några år kan det bli allvar om vi tappar attraktionskraften, säger kapten Sven-Erik Lantz.

Som ett led att bibehålla intresset för Försvarsmakten arrangeras lägret för att locka unga och för att informera om vad yrket hos Försvarsmakten faktiskt innebär.

Soldatutbildningen

– Förhoppningen är att de får upp intresset och söker soldatutbildningen sedan, säger Sven-Erik Lantz.

I måndags välkomnade regementet ungdomarna som under två veckor ska få lära sig mer om vad det kan innebära att vara soldat. På torsdagen förberedde de sig för en fyradagars fjällmarsch i Kvikkjokk med start i helgen. Under dagen marschtränade de och på kvällen väntade övernattning i tält ute i skogen.

"Jag vill träna"

En av lägrets deltagare är 15-årige Jakob Brismo från Piteå. Han lockas främst av den fysiska biten i yrket.

– Jag vill träna och militären har bra träning. Jag gillar att vara ute i skogen, jag är ju norrlänning, säger han.

Han kommer antagligen att söka soldatutbildningen i framtiden, berättar han.

På lägret får ungdomarna lära sig militärandan. Det är disciplinerat men med glimten i ögat, förklarar kapten Erik Olsson.

De som kommer till lägret är ofta redan väldigt intresserade och det är många som redan har bestämt sig att de vill utbilda sig.

– Det här kan vara deras framtida arbetsgivare och vi vill visa vad det är för något. Även om de inte blir officer eller soldat kanske de blir fjällvandrare, säger Erik Olsson.

Det är ungefär hälften killar och hälften tjejer som deltar i lägret, och det är allt fler kvinnor som söker sig till yrken inom det militära. Det glädjer regementet då de har jobbat aktivt med att få in fler kvinnor.

– Det finns en manlig machokultur i yrket och det går inte bara att byta en kultur och dess mentalitet över en dag, det tar år men det är betydligt fler kvinnor nuförtiden, säger Erik Olsson.

Hålla tempot

Marschrutinen lyder gång i 50 minuter följt av vila i tio minuter. Då ska de dricka vatten, fylla på med energi och byta strumpor för att undvika skoskav.

– När vi går är det viktigt att hålla tempot och att försöka tänka på rutinerna, säger Andreas Palmgren, förste sergeant.

Lägrets första dagar brukar vara jobbigast men sedan börjar de komma in i rutinerna.

– Det är mycket att tänka på och det är mycket utrustning som de kanske inte är vana vid, men de brukar vara jätteglada och pigga i slutet, säger Andreas Palmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om