– Vi övar nationell strid, att vi ska kunna försvara Sverige. Min yttersta roll är att de små delarna ska fungera som en helhet, från brigadnivå och ända ner till de enskilda grupperna, säger överstelöjtnant Tommy Sjödén, tredje brigadstaben.
Olika uppgifter
Under den årliga övningen Höstlöv är det totalt 700 soldater inblandade. Alla typer av förband är med, från de som skjuter kanoner till de som har till uppgift att ta hand om skadade med helikopter. Hittills är Tommy Sjödén mycket nöjd.
– Det har gått jättebra, vi har gjort rätt komplexa övningar. Vi tränar både öppen strid, anfall, försvar och logistiken runt omkring, säger han.
Deltidssoldater
Alla som jobbar som soldater gör det inte på heltid. Många av de som deltar i den här övningen har vanliga, civila jobb till vardags. De kommer in när det är övningar, för att sedan kunna kallas in om det skulle behövas.
– Det är kul att få komma ifrån och kunna lägga all energi på det här medan det varar, säger skyttegruppchef Johan Kallur som till vardags arbetar som snickare.
Skjuter granater
Stridsfordon och andra militärfordon kommer vrålande uppför den snötäckta kullen och snart luktar hela skogen avgaser.
Johan Kallur och hans kompanjoner kom upp i en bandvagn för att vara med och titta på nästa moment i övningen.
– Det är första gången jag är med som vi skjuter på riktigt, säger han.
Alla soldater som inte har någon uppgift för tillfället samlas för att på säkert avstånd kunna se hur det går till när man använder granatkastare. Alla trampar i snön och väntar ivrigt. Från utkiksplatsen syns plötsligt en liten ljuspunkt som följs av en dov knall. Alla håller andan några hjärtslag tills den första granaten slår ner på ett hygge längre bort med en smäll.
Krävande miljö
Det finns flera syften med den typen av övning som Höstlöv är. Förutom den direkta träningen i stridsstrategi görs det i ett krävande klimat som ställer högra krav på soldaterna. Under övningens gång har de fått hantera både kyla, snöfall och plusgrader.
– Vi blir glada om det är dåligt väder, säger Tommy Sjödén.
Förutom att lära sig hantera klimatet är det bra för deltidssoldaterna att få träffas och öva tillsammans.
– Då kan man skratta sig igenom tyngre och kallare perioder tillsammans, säger Johan Kallur.