S till attack mot SD: ”Norrbottensfientliga”

S i Norrbotten går till frontalangrepp mot SD:s ekonomiska politik, som de menar utgör ett allvarligt hot mot länets kommuner. ”Att rösta på SD är lika ogenomtänkt som att köra ner sin skitiga bil i en isvak”, säger Claes Nordmark (S), kommunalrådskandidat i Boden.

Attacken mot SD. Tre ledande socialdemokrater – distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli samt kommunalrådskandidaterna Ulrika Hammarström, Pajala, samt Claes Nordmark, Boden – målar upp ett skräckscenario för länets kommuner, om SD:s ekonomiska poltik får gälla.

Attacken mot SD. Tre ledande socialdemokrater – distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli samt kommunalrådskandidaterna Ulrika Hammarström, Pajala, samt Claes Nordmark, Boden – målar upp ett skräckscenario för länets kommuner, om SD:s ekonomiska poltik får gälla.

Foto: NILS JOHANSSON

BODEN2018-08-16 19:28

Opinionsmätningarna visar att S går mot ett historiskt dåligt val, så även i Norrbotten. Väljarflykten till SD oroar partiet särskilt mycket och nu går ledande S-representanter i länet till attack mot Åkessons parti angående den ekonomiska politiken.

– SD ger sken av att de är ett mittenparti för landsbygden och att hela landet ska leva. Samtidigt har de en ekonomisk politik som visar att de är något annat – ett högerparti som har de största skattesänkningarna av alla partier, säger S-distriktets ordförande Fredrik Lundh Sammeli vid en pressträff i Boden under torsdagen.

Utöver de kraftiga sänkningarna av statens stöd till kommuner och regioner som SD föreslår i sina budgetmotioner – totalt cirka 37 miljarder kronor – menar S att partiet tänker genomföra begränsningar av den så kallade ”Robin Hood-skatten”, det kommunala skatteutjämningssystemet (se faktaruta), som elva av länets 14 kommuner är direkt beroende av.

SD:s tidigare ekonomiskpolitiske talesperson Sven-Olof Sällström har tidigare lagt en motion om att kommunerna ska få maximalt tio procent av de totala skatteintäkterna i bidrag och nu har S låtit Riksdagens utredningstjänst – RUT – se vilka effekterna skulle bli om detta blev verklighet.

Ulrika Hammarström (S), kommunalrådskandidat i Pajala, utmålar ett skräckscenario gällande deras nuvarande kommunala budget på 440 miljoner kronor.

– Om SD:s förslag går igenom, begränsas vår ekonomi med 117 miljoner kronor – en fjärdedel av budgeten.

Vilka blir konsekvenserna?

– Enorma. Ta vår kultur- och utbildningsverksamhet, med en budget på 100 miljoner kronor i dag. SD:s förslag innebär en minskning av mer än hela den budgeten. Vi har inte en chans att bedriva vare sig skolverksamhet eller socialomsorg enligt lagen, om detta skulle gå igenom.

Även Claes Nordmark, kommunalrådskandidat i Boden, är bekymrad.

– Valet handlar om välfärdens framtid. Ska vi ha ett en stark välfärd, ett starkt samhälle, eller ska vi har en amerikansk modell där man får betala själv?

För Bodens del innebär SD:s förslag, enligt S:s beräkningar, 113 miljoner kronor mindre.

– Vi skulle få lägga ner hela hemtjänsten alternativt gymnasieskolan, eller stänga hälften av alla äldreboende och hälften av grundskolan.

Nordmark menar att en röst på SD, i hopp om att trygga välfärden, är helt bortkastad.

– Lika ogenomtänkt som att köra sin skitiga bil i en isvak för att tvätta den. Det blir inte bra.

Varför så viktigt för S att markera mot just SD i den här frågan?

– SD är det tredje största partiet – med förutsättningar att växa ytterligare – och vi har dessutom en borgerlighet som inte är tydlig med vilket inflytande de kan få, särskilt inte Moderaterna, säger Lundh Sammeli.

– SD kommer inte att sälja sig lätt, säger Claes Nordmark.

Även M-politiker i Danderyd med flera kommuner vill begränsa Robin Hood-skatten.

Varför riktar ni inte kritiken mot M i stället, när nästa statsminister kan vara Ulf Kristersson?

– Vårt parti granskas hårt, liksom M, men SD får smyga under radarn. Nu är de så stora i opinionen, att deras politik kan få genomslag. Därför måste vi rikta fokus på SD nu, säger Claes Nordmark.

Är ni inte också oroade över väljarflykten till SD?

– SD målar upp bilden av att de är ett arbetarparti som vill bygga upp ett folkhem. Men det är trams. Alla får inte plats i deras folkhem, säger Nordmark.

– De bedriver en aggressiv och Norrbottensfientlig politik som inte rimmar med deras egen retorik, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Robin Hood-skatten

Det komplexa kommunala skatteutjämningsystemet – ofta kallat ”Robin Hood-skatten” – ska skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar och service för alla kommuner och landsting, oberoende av kommuninvånarnas inkomster och andra strukturella förhållanden.

Av knappt 66 miljarder kronor i bidrag till kommunerna under 2015 finansierades cirka 3,2 miljarder kronor av kommunerna.

2017 betalade nio kommuner till utjämningssystemet: Danderyd, Solna, Lidingö, Täby, Stockholm, Vellinge, Nacka, Lomma och Vaxholm.

Av landets kommuner hade Gällivare, Kiruna, Övertorneå, Pajala och Jokkmokk mest i bidrag under 2015.

Källa: Regeringen, Ekonomifakta.se, Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!