Rebecca önskar att hon fått sin diagnos tidigare

Efter stora sömnproblem hade Rebecca Hjort testat 26 sömnmediciner. När hon fick sin adhd-diagnos som 25-åring var det en lättnad. "Men jag önskar att jag fått den tidigare, det hade underlättat mycket."

Rebecca Hjort fick sin adhd-diagnos när hon var 25 år. " Sedan dess har mycket fallit på plats, men jag håller fortfarande på att lära känna mig själv", säger hon.

Rebecca Hjort fick sin adhd-diagnos när hon var 25 år. " Sedan dess har mycket fallit på plats, men jag håller fortfarande på att lära känna mig själv", säger hon.

Foto: Mari Gustafsson

Boden2022-05-30 20:00

Adhd och autism

För snart tio år sedan fick Rebecca Hjort, 30 år, sömnproblem.

– Det har jag egentligen haft sedan jag var liten, men tidigare i kortare perioder. Jag hade inte tänkt så mycket på det, alla sover ju dåligt då och då.

Men nu somnade hon inte alls.

– Det spelade ingen roll vad jag gjorde. Jag kunde nästan somna stående, men direkt jag la mig var jag klarvaken. Efter att ha varit vaken ett dygn kunde jag sova, men bara en halvtimme, sedan var jag vaken igen.

undefined
Rebecca önskar att hon fått sin adhd-diagnos tidigare. "Jag tror att skolan blivit lättare om jag fått rätt verktyg."

Rebecca sökte hjälp på vårdcentralen och fick insomningstabletter. Problemen mildrades, men efter några månader var det lika illa igen – och då fungerade inte insomningstabletterna.

Under en längre tidsperiod med många kontakter med vården och några besök på psykakuten hade Rebecca testat 26 olika preparat.

– Det var starka sömnmediciner. En tid kombinerade jag tre, fyra stycken för att få sova. Minnet försvann och jag fick hallucinationer.

Men så en dag när hon var på väg ut genom dörren efter ännu ett läkarbesök hejdade läkaren Rebecca och frågade om hon gjort något adhd-test.

– Hon förklarade att det är ganska vanligt med sömnproblem när man har den diagnosen. Så jag gick hem och gjorde ett test på nätet. Enligt testet var det solklart att jag hade adhd.

undefined
Att måla och teckna är en favoritsysselsättning, liksom dataspel. "Jag har lätt att fastna i det jag tycker är roligt. Tråkiga saker, som att dammsuga, är svåra att få till", säger hon.

Rebecca växte upp i Älvsbyn, har bott i Kalix en längre tid men bor hon nu i Boden med sin sambo och två hundar. Hon jobbar som personlig assistent och gillar bland annat att teckna och spela dataspel.

– Sedan jag fick min diagnos har mycket fallit på plats, men jag håller fortfarande på att lära känna mig själv, säger hon.

Efter adhd-testet på nätet fick hon så småningom en remiss för att göra en utredning.

Väntetiden var lång och under den tiden drabbades Rebecca av en depression.

undefined
Sömnproblemen finns kvar och går i vågor. Men nu vet Rebecca den bakomliggande orsaken.

Efter tre år fick hon börja utredningen som tog några månader.

– Jag hade hunnit läsa ganska mycket själv under väntetiden. Adhd märks ofta inte lika mycket på tjejer, vi har mer av hyperaktiviteten inuti. Ofta får man symtom i samband med puberteten, men då tar man det för pubertet och inte något annat. Det är orsaker till att vi ofta får diagnos senare än killar.

Rebecca säger att diagnosen har gett henne förklaringar och svar.

– Som att jag har haft svårt för närhet och att jag var så känslig för vilket material mina kläder var gjorda av, till exempel. Jag begärde ut min journal för att kunna läsa igenom allt och förstå mig själv bättre. Det var en lättnad att få diagnosen.

Rebecca hade funnit fylla 25 år när hon fick sin npf-diagnos.

– Jag har aldrig känt att jag passat in. När jag var mindre lekte jag mer med killar, det var mer fart. Att hålla på med dockor och leka affär var för lugnt för mig. Jag var nog mer en pojkflicka. Mina Barbiedockor hade inga huvuden kvar.

I skolan beskriver hon sig som en tapetblomma.

– Jag satt längst bak och syntes och hördes inte. I matte och geografi som jag var intresserad av hade jag bra betyg. Men ju äldre jag blev, desto mer började jag skolka från ointressanta lektioner. Jag gick klart gymnasiet, men utan slutbetyg.

Rebecca önskar att hon fått sin adhd-diagnos tidigare.

– Jag tror att skolan blivit lättare om jag fått rätt verktyg. Nu har jag fått mycket hjälp av arbetsterapeuten, till exempel med olika tips och strategier. Jag har pluggat som vuxen också och då gick det mycket bättre.

Hon spelar in viktig information, och kan be att få muntlig information nedskriven och gärna i flera exemplar eftersom hon lätt tappar bort saker. Om de ringer från jobbet och frågar om hon kan ta ett extrapass skriver hon in det i sin mobilkalender medan hon fortfarande har personen i luren. Annars försvinner informationen.

– Kalenderfunktionen är min bästa vän!

Sömnproblemen finns kvar och går i vågor. Men nu vet Rebecca den bakomliggande orsaken. Hon har hittat en adhd-medicin som fungerar och rätt dos.

– Får jag en "dum fråga" så tänder jag till direkt. Men det har blivit lugnare nu, förut kunde jag explodera titt som tätt. Att jobba natt är inte helt enkelt med mina sömnproblem. Fast jag får det att fungera – för det mesta i alla fall. Så på det stora hela har livet blivit bättre.

Rebecca tycker inte att diagnosen fört något dåligt med sig, eller att den gett henne någon stämpel.

– Jag har fått ut mycket positivt av den. Ibland undrar jag hur livet sett ut, om inte läkaren frågat mig om adhd-testet den där gången.

Adhd för tjejer

När det gäller adhd har flickor oftare brister i uppmärksamheten utan uppenbar överaktivitet/impulsivitet.

Överaktivitet hos flickor kan ta sig andra uttryck.

Flickor med adhd söker ofta hjälp när kraven från skolan ökar eller när de sociala svårigheterna blir för stora, ibland först på högstadiet eller senare.

Resultatet blir att flickor utsätts för allvarligare skolmisslyckanden, får fler psykiatriska diagnoser eller uppfattas ha lägre begåvning.

Källa: Nationella vård- och insatsprogram

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!