Nyckeln till ett starkt försvar är samarbete med andra länder
Ensam är inte stark. När ÖB Sverker Göranson pratar om det framtida svenska försvaret så är det samarbete med andra länder som gäller för att värna den nordiska, europeiska och globala säkerheten.
Samarbete så väl nordiskt som europeiskt och globalt. Det är nyckeln till det framtida svenska försvaret anser Sveriges ÖB, Sverker Göranson.
Foto: Sofia Wellborg
Ökat samarbete
Göranson tar över ledningen för ett försvar som är inne i en brytpunkt. De senaste åren har kantats av många och smärtsamma förbandsnedläggningar samtidigt som plikttjänstgöringen (den allmänna värnplikten) urholkats för att nästa år avskaffas.
Försvaret har helt enkelt krympt. Exempelvis utbildas bara 17 stridsvagnsbesättningar i år. Så om fienden kommer?
- Volymen är mindre, men kvaliteten på det vi gör är mycket hög. Men Sverige orkar inte ekonomiskt ensam bära en modern försvarsmakt. Vi måste samarbeta och träna med andra, säger Sverker Göranson.
Gör nytta
Ett exempel på det är det täta flygsamarbetet med våra grannländer Norge och Finland. Ett annat är samarbetet med Norge beträffande det nya artillerisystemet Archer. För närvarande finns norsk militär på A9 i Boden för att lära sig Archer.
- Jag tror att samarbetet med de nordiska länderna kommer att öka än mer i framtiden. Sedan är eventuella insatser i världen i grunden en fråga för riksdag och regering.
Sverker Göranson är mycket stolt över den insats som den svenska bataljonen gör i Afghanistan. Om än han förstår att det finns olika synpunkter på Sveriges närvaro där.
- Det är tufft, men soldaterna har visat att de klarar det så väl mentalt som fysiskt. Och jag vill hävda att vi gör stor nytta där, säger Sverker Göranson.
Rekrytera personal
En som varit i Afghanistan är A9 förbandschef Torbjörn Larsson.
- Jag upplevde att många afghaner verkligen ville ha oss där. Vi gjorde och gör nytta och det var lätt att utföra uppgifterna om än det kunde vara tufft.
Nästa är upphör den svenska värnplikten i sin nuvarande form. Försvaret kommer i framtiden att bestå av stående förband (heltidsanställd personal), kontraktsförband och hemvärnet som nationella skyddsstyrkor.
- Vi behöver rekrytera cirka
4 000 personer årligen för att långsiktigt fungera. Det är vad vi har ekonomi för. Kontraktssoldaterna förutsätts vara motiverade eftersom de söker frivilligt. Många av dem kommer förmodligen att göra internationell tjänst, säger Sverker Göranson.
Det är just åt det internationella hållet det svenska försvaret blickar. Det nordiska samarbetet, närmandet till Nato och kanske en gemensam europeisk militärstyrka. Sverige har sannolikt klivit ut på den globala scenen för att stanna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!