Migrationsverket säger upp 145 i länet

Migrationsverket region Nord varslar 312 medarbetare, motsvarande 260 årsarbeten i Sveriges fyra nordligaste län. För Norrbottens berörs 145 medarbetare. 123 jobb försvinner i Boden och 22 jobb i Malmfälten.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

BODEN2017-12-21 13:31

Varslet påverkar samtliga Migrationsverkets verksamhetsorter i regionen, men i varierande utsträckning. Störst är påverkan i Gällivare där regionens verksamhet avvecklas helt och det försvinner 15 tjänster. I Kiruna försvinner 9 tjänster och bara 13 anställda blir kvar. I Boden minskas antalet asylprövningsenheter på regionkontoret till två vilket innebär att 100 årsarbetare sägs upp. På mottagningensdelen i Boden som har 56 årsarbetare försvinner 23 tjänster. I länet avvecklas också ett antal tillfälliga anläggningsboenden enligt tidigare planer.

I Umeå avvecklas mottagningsverksamheten men på orten finns även regional verksamhet inom tillståndsprövning, en verksamhet som inledningsvis förblir oförändrad. På orten finns även nationella verksamheter i form av Scanningsenheten och Bosättningsfunktionen, som inte omfattas av detta varsel men kan påverkas av Migrationsverkets övergripande omställningsarbete. På samtliga orter inom regionen dras antalet årsarbeten ned och enheter inom asylprövning och mottagningsverksamhet kan avvecklas.

– Det är viktigt att poängtera att region Nord, liksom hela Migrationsverket, arbetar med omställning över tid. Vi ser över var, när och hur mycket regionen behöver dra ner i olika faser, säger Håkan Hansi.

Nu fortsätter centrala förhandlingar parallellt med den regionala dialogen.Dessa startar i mitten av januari. I mitten av februari så räknar Hansi med att de läggs ett varsel till arbetsförmedlingen.

– Vi vill fortsätta förhandlingarna så snabbt som möjligt för att kunna ge besked till våra medarbetare. Ju längre tid som går utan att vi anpassar oss efter regionens budget, desto mer ansträngd blir vår situation, säger Håkan Hansi.

Neddragningen vad gäller länet innebär att 250 jobb blir kvar i Boden. Migrationsverket fortsätter att planera för en minskad organisation inom asylprövning och mottagning under 2018 och framåt. Bakgrunden är färre asylsökande. 123 årsarbetare sägs upp i Boden, 100 på asylprövningen som får kvar 46 anställda och 23 anställda på mottagningsenheten som tidigare hade 56 anställda.

Kommunalrådet Inge Andersson (S) är nöjd att regionkontoret trots allt blir kvar i Boden.

– Skälet till minskningen beror ju på att det blir färre asylsökande. Visst känns det givetvis tråkigt för de drabbade som förlorar sina jobb men det var ändå viktigt att regionkontoret blir kvar i Boden. Migrationsverket är fortfarande en stor arbetsgivare i stan. Bodens kommun kommer ändå relativt lindrigt undan neddragningarna som skett i hela landet. Migrationsverket bedriver ju konkurrensanpassad verksamhet.

Vad gör Bodens kommun åt alla arbetslösa?

– Vi har arbetslösheten hela tiden på vår agenda. Vi kommer att se till att det kommer fler jobb till Boden oavsett vad som händer på Migrationsverket, säger Inge Andersson.

Anställda Ewelina Edenbrink, är en som får gå från sitt jobb på Migrationsverket i Boden.

– Ja, jag räknar med det. För mig handlar det om sex månaders uppsägningstid. Först blir det central förhandling om turordningen, men för mig blir det ingen förändring. Jag räknar med att söka annat jobb, så för mig är det ingen katastrof. Vi får hjälp från Trygghetssstiftelsen. Däremot blir jag ledsen över andra medarbetare som ville jobba kvar men nu blir uppsagda. Det känns förjäkligt, säger Edenbrink.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!