Kvinnan sov i tält när hon blev överkörd

Det var en kvinnlig spaningssoldat i hemvärnet som omkom under övningen Northern Wind. Hon blev överkörd av ett stridsfordon 90 när hon låg och sov i ett tält. Olyckan inträffade natten till måndagen.

Foto: Petra Älvstrand/TT

BODEN2019-03-25 22:27

Den omkomna kvinnan var i 40-årsåldern. Hon kom från Östersund och tillhörde 145:e underrättelsekompaniet inom hemvärnet.

Dödolyckan inträffade nästan på dagen två år efter dödsolyckan under övningen Vintersol då en deltidssoldat drunknar när bärgningsbandvagnen han kör gick genom isen i Alån.

– Det är alltid lika tragiskt när olyckor sker. Vi har det i färskt minne och tänker på soldaten, som omkom i Alån. Det känns lika tragiskt för oss i dag naturligtvis, säger överstelöjtnant Jerker Persson, stabschef på I 19

Överste Stefan Smedman, övningsledare, gav uttryck för en stor sorg för Försvarsmakten, som på måndagen förlorat en nära vän, kollega och duktig soldat. Han uttryckte även sitt deltagande för de anhöriga.

Förbanden som var inblandade i olyckan tillhör I 19. Stefan Smedman berättar att en spaningspluton ryckte fram under natten öster ut mot Överkalix. Där hamnade de i en sammanstötning med motståndaren och valde att rycka tillbaka längs vägen cirka en kilometer.

Därefter letade de en ny sambandsplats för att överväga situationen. De riktade in sig på en dunge cirka 100 meter norr om vägen.

– De började framryckningen och när de började närma sig dungen öppnade de luckorna för det var mycket mörkt. De körde långsamt in i dungen. I den låg ovetandes för stridsfordonspersonalen en spaningsgrupp i en spaningsbas och observerade motståndaren på vägen nedanför. Spaningsbasen var mycket väl dold, förklarar Stefan Smedman och fortsätter:

– När stridsvagnen hade rullat in i dungen hörde besättningen rop vid sidan av vagnen utav den soldat som låg och observerade ner mot vägen. De gjorde halt och förstod att de stod över någonting, som de inte riktigt visste vad det var.

De gjorde avsittning, såg att det var ett tält och slog omedelbart larm.

En kvinnlig soldat var allvarligt skadad och omhändertagandet skedde direkt. Hon dödförklarades av läkaren på plats klockan 01.30.

Nio personer, bara svenskar, var inblandade i olyckan. Endast vagnschef i stridsfordonet är specialistofficer. De övriga i besättningen är värnpliktiga. Stridsfordon 90 är ett avancerat stridsfordon som väger 23 ton.

Är det rimligt att låta en värnpliktig med kort erfarenhet och utbildning framföra ett sådant avancerat fordon?

– Ja, min uppfattning är att det är det. De får en väldigt bra utbildning. De är uttagna för det här och de är testade noggrant vid mönstringen, säger Jerker Persson.

Stefan Smedman säger att det kommer genomföras tre utredningar, vilket är rutin vid allvarliga olyckor och dödsolyckor. En gör Statens Haverikommission, som I 19 anmält olyckan till. Polisen spärrade av olycksplatsen. De har gjort en teknisk undersökning och har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik och vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. ÖB har givit säkerhetsinspektören i Försvarsmakten uppdraget att upprätta Försvarsmaktens undersökningskommission.

Utredningarna ska ge svar på hur olyckan kunde ske inte, hur det var möjligt.

Även Arbetsmiljöverket kommer göra en utredning.

– På I 19 fortsätter vi nu krisstödet. Vi prioriterar naturligtvis de anhöriga, soldaterna vid underrättelsekompaniet som den förolyckade tillhörde och spaningssoldaterna som framförde fordonet.

Han säger att föraren och besättningen naturligtvis inte mår bra.

– Jag tror vi alla kan sätta oss in i det. Det är därför vi prioriterar krisstöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om