Klinikens vd: "Vi har alltid djurets bästa i fokus"

Kliniken kommenterar inte enskilda patientfall i media. Men enligt det mejlsvar kliniken har gett till Theres Lång är det inte klarlagt hur eller varför skadan uppkom – den kan ha funnits redan när Lovis kom in till kliniken för behandling.

Hunden Lovis avlivades efter ett veterinärbesök. Varför hon insjuknade är dock inte klarlagt, menar veterinärkliniken.

Hunden Lovis avlivades efter ett veterinärbesök. Varför hon insjuknade är dock inte klarlagt, menar veterinärkliniken.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2023-10-21 06:00

Vi har ställt ett antal frågor via mejl till kliniken, bland annat om i fall bevisbördan när det gäller att klarlägga att skadan inte fanns tidigare vilar på Theres Lång. Vi har också frågat om den uppfattning hon fick om att hunden hade behövt transporteras söderut för en luftstrupoperation, något hon inte trodde att hunden skulle överleva, stämde och om kliniken gjorde en annan bedömning

Men klinikens vd avböjer att svara.

– Vi kommenterar inte enstaka fall med andra än djurägare, meddelar vd:n.

Vd:n berättar via mejl att de årligen behandlar cirka 32 000 patienter.

– Det kommer trots vår omsorg tyvärr ändå att uppkomma situationer där kunder ej blir nöjda. Men det är alltid djurets bästa som vi har i fokus.

Dock menar vd:n att det är en felaktig och förenklad beskrivning att kalla något man gör vid kliniken för tandstensskrapning.

– Vi utför inte tandstensskrapning utan professionell tandvård enligt WSAVA:s guidelines för tandbehandling. 

Tandvård och regelbundna kontroller är av stor vikt för att husdjur ska må bra, poängterar vd:n. Tandproblem orsakar lidande och är något som flera djur går omkring med på grund av okunskap hos djurägare och för att djuren har svårt att visa smärta i tänderna, till skillnad från när de till exempel är halta. 

Vad gäller fakturan konstaterar vd:n att kliniken tar betalt för utförda och beställda tjänster. 

I svaret som kliniken har skickat direkt till Theres Lång på mejl, och som hon har valt att dela med sig av till tidningen, bekräftas bilden av att det kan handla om en luftstrupsskada: 

"I Lovis fall har bedömningen gjorts av veterinären att luften som samlades under huden eventuellt skulle kunna bero på en skada mot luftstrupen. Skadans omfattning samt prognos gick inte att uttala sig om utan vidare remiss och utredning/övervakning." 

Däremot anser man inte att det var klarlagt att skadan uppkom under veterinärbesöket. Den kan ha funnits där redan innan: 

"Det går inte att utesluta att orsaken till det kan ha varit en skada/sjukdom som Lovis haft innan tandbesöket som förvärrats efter intubering/narkos, någonting som i så fall inte gått att upptäcka vid den fysiska undersökningen före narkosen."

Kliniken låter därför kostnaderna för första besöket ligga kvar. Däremot det andra besöket korrigeras med hänvisning till att Theres Lång redan varit inne med Lovis samma dag och därför drar man av alla kostnader som inte rör avlivning och kremering. 

Något skadestånd går kliniken inte med på eftersom man menar att det inte går att fastställa att det är någon felbehandling eller vårdslöshet som är kopplad till Lovis besök som orsakat den tragiska utgången: 

"Med alla ingrepp finns risker, och Lovis tillhörde en liten känslig ras där riskerna generellt är större." 

Att låta avliva Lovis var Theres Långs eget beslut understryker de: 

"Det är inte fel att inte vilja fortsätta men då detta var det alternativ som valdes av er så kommer de kostnaderna att kvarstå."

Enligt fakturan som vi har tagit del av finns tandbehandling av lindrig tandsten som den största posten bland flera tandåtgärder.

Regler och lagar

Det finns ingen lag som gäller veterinärbesök. Men du har rätt att ställa vissa krav, till exempel om veterinären gjort fel. Det är viktigt att du kan bevisa vad felet är.

Har veterinären gjort fel kan du kräva att få det åtgärdat.

Du ska betala det pris som du och veterinären kommit överens om.

Kommer ni inte överens kan du pröva ärendet via Allmänna reklamationsnämnden/domstol.

Vid felbehandling kan du anmäla veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Källa: Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!