- Men först stack jag till Frankrike där jag var aupair ett år. Sedan ryckte jag in vid I 19 där jag varit sjukvårdare vid trosskompaniet. Det var en bra tid, säger Ida Hallman, som är beredd att göra en insats som sjukvårdande soldat inom EUs insatsstyrka "Nordic Battlegroup".
Elva månader i lumpen har inte gjort att hon tröttnat på det militära.
- Nej tvärtom. Under min värnplikt hade vi flera befäl som gjort utlandstjänstgöring och när det kom information om den här tjänstgöringen beslöt jag mig för att söka eftersom det såg intressant ut, säger Ida Hallman, när Försvaret håller presskonferens vid I 19 i Boden.
Sjukvårdare
Inom Nordic Battlegroup ska hon fortsätta som sjukvårdare vid trosskompaniet.- Det är kopplingen mellan sjukvården och det militära som är så intressant, säger Ida Hallman, som inte känner sig särskilt orolig inför att kanske hamna i svåra krisartade situationer.
- Jag har naturligtvis ingen dödsönskan. Man vill ju överleva, men en del av spänningen finns i att det handlar om en försvarsinsats utomlands, säger Ida Hallman, som vill fortsätta med sjukvård.
- Jag vill nog vidareutbilda mig som sjuksköterska eller läkare och sedan arbeta inom försvaret, dock inte som officer, säger Ida Hallman.
Ett års förberedelser
I går var hon en av 340 personer som ryckte in - 300 i Boden och 40 i Arvidsjaur. De har anställts som soldater inom det som kallas för "Nordic Battlegroup".- Vid I 19 har vi förberett oss för detta i ett år, säger överste Stefan Andersson, ställföreträdande regementschef vid I 19, som pekar på vilken fördel det är för Boden och Arvidsjaur att få utbildningen.
I Boden utbildas 300 personer vid ett trosskompani och ett skyttekompani.
I Arvidsjaur utbildas ett jägarförband.
"Moralisk kompass"
Tommy Sjöden som är utbildningsansvarig för kompanierna säger att utbildningen innehåller allt från humanitära insatser till att uppträda som soldat i krigssituationer.- Soldaterna ska behärska hela skalan. Ha en inre moralisk kompass där vi inte vill ha några rambos, säger Tommy Sjöden.
Stefan Andersson pekar på att det är det ändrade försvarspolitiska läget som fått svenska försvaret att ställa om från invasionsförsvar till att göra insatser, i det här fallet om EU påkallar det.
- Vid ett eventuellt EU-beslut ska en stridsgrupp kunna åka efter tio dagar, säger han.
Utbildningen av truppen blir klar i september. Sedan väntas fem veckors utbildning i stridsgrupp i Skövde/Karlsborg och i november kommer en stor slutövning, "Nordic Resolution", att hållas i Norrbotten.
Från 1 januari ska stridsgrupperna vara redo att åka ut där Sveriges ansvar omfattar första halvåret 2008, en period som kan förlängas om EU önskar det.