Industrietableringen H2 Green Steel upplever en stark kundefterfrågan, trots att fullskalig produktion i Boden inte är planerad att inledas förrän 2025.
Bolaget har redan tecknat avtal om stålleveranser motsvarande 1,5 miljoner ton, mer än hälften av den planerade totala årliga volymen på 2,5 miljoner ton de första åren.
– När vi lanserade H2 Green Steel för ungefär ett år sedan, växlade vi upp i förvandlingen av stålindustrin. Vi leder vägen och visar att det är möjligt att snabbt omvandla den kolintensiva stålindustrin. Feedbacken från kunderna har varit fenomenal och deras långsiktiga åtaganden är nyckeln för att vi ska skala upp ytterligare, säger Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel, i ett pressmeddelande.
H2GS ska tillverka grönt stål framställt av en kombination av en grönt jungfruligt järn och skrot, med el från förnybara energikällor. Enligt företaget finns tekniken redan, och kunderna ska vara villiga att betala "premiumpriser".
– De totala koldioxidutsläppen är mer än 90 procent lägre än för traditionell ståltillverkning. Återvinning av skrot är en del av ekvationen, men det räcker inte för att möta den globala stålefterfrågan, säger Henriksson.
H2GS menar vidare att även kunderna drastiskt vill minska koldioxidavtrycket.
– Kunderna lägger betydande värde på de CO2-minskningar som uppnås i det högkvalitativa varmvalsade, kallvalsade och galvaniserade stålet som vi ska leverera till dem. Fantastiskt att se hur snabbt marknaden har förändrats. Efterfrågan på grönt stål överstiger vida vad jag hade förväntat mig", säger Mark Bula, affärschef, H2 Green Steel.
Bland företagen som har tecknat leveransavtal med H2GS kan nämnas BMW Group, Be Group och Bilstein Group.
Noterbart är att själva malmleveranserna till H2GS ännu inte är spikade. Tidigare har företaget angett att malmen ska komma från Malmfälten och LKAB i form av pellets, medan den statliga gruvjätten i framtiden tänker leverera färdig järnsvamp i stället.
– Vi har andra möjligheter också, exempelvis att ta malm från Latinamerika. Men det blir dyrare och sämre för klimatet. (...) Vi har en ambition att gå från pellets till järnsvamp, men vi tittar också på om vi kan köpa färdig järnsvamp i framtiden, sa vd Henrik Henriksson till Norr Media tidigare.