HÀr ska nya jÀttefabriken byggas

Det Àr i Norra Svartbyn i Boden som nystartade H2 Green Steel planerar att bygga en anlÀggning för fossilfri stÄltillverkning.

En jÀtteanlÀggningen för fossilfri stÄltillverkning ska byggas i Norra Svartbyn i Boden.

En jÀtteanlÀggningen för fossilfri stÄltillverkning ska byggas i Norra Svartbyn i Boden.

Foto: Montage

Boden2021-02-23 16:03

– Det hĂ€r Ă€r det största som hĂ€nt Boden sedan Bodens fĂ€stning byggdes pĂ„ tidigt 1900-tal. Det förĂ€ndrar Boden och Norrbotten för all framtid, sĂ€ger Claes Nordmark, kommunalrĂ„d i Bodens kommun.

Det Ă€r investmentbolaget Vargas holding med personerna bakom Northvolt-projektet, Carl-Erik Lagercrantz och Harald Mix, som nu utmanar SSAB genom planerna att bygga en storskalig anlĂ€ggning för fossilfri stĂ„ltillverkning i Boden. 

Till att leda företaget har man rekryterat Henrik Henriksson, som i dag Àr vd för Scania. Ambitionen Àr att utveckla Sveriges position som vÀrldsledande inom fossilfri stÄltillverkning.

AnlĂ€ggningen kommer att placeras pĂ„ ett 500 hektar stort markomrĂ„de i Norra Svartbyn mellan LuleĂ„ och Boden. SjĂ€lva fabriken kommer vara nĂ€stan en kilometer lĂ„ng. Platsen klarar framför allt tvĂ„ krav för H2 Green Steel. 

– Den ligger precis vid elförsörjningsnĂ€tet för Svenska kraftnĂ€t och har inga flyghöjdkrav. Ett plus Ă€r att LuleĂ„s hamn nu hĂ„ller pĂ„ att bygga ut sĂ„ det Ă€r en bra plats för vĂ„r satsning, sĂ€ger Harald Mix.

– Vi har varit vĂ€ldigt strategiska nĂ€r vi köpt in mark runt stĂ€llverket i Svartbyn för den volym som vi sĂ„g krĂ€vdes för den hĂ€r satsningen. Nu har vi markomrĂ„det pĂ„ plats och vi har elen pĂ„ plats, sĂ€ger Claes Nordmark (S), kommunalrĂ„d i Bodens kommun.

Med start 2024 Àr mÄlet att 2030 producera 5 miljoner ton "grönt" stÄl per Är. Som jÀmförelse sÄ producerar SSAB i dag 8,8 miljoner ton globalt.

25 miljarder kronor kommer att krÀvas i den första fasen som kommer att finansieras genom eget kapital och grön projektfinansiering. 1 500 nya jobb kommer att skapas i uppbyggnadsfasen.

Satsningen kommer Àven att pÄverka LuleÄ.

– Vi vet att vi har jĂ€rnmalmen hĂ€r men frĂ„gan har varit om den gröna produktionen kommer att vara hĂ€r. Det hĂ€r betyder att den Ă€r det. Börjar vi prata om 5 000–6 000 personer som ska jobba hĂ€r sĂ„ mĂ„ste de flytta hit och vi behöver samarbeta för att fĂ„ de att flytta hit. Det som krĂ€vs Ă€r bostĂ€der, mark för att bygga sjĂ€lv, kommunikationer. Sen planerar man att utnyttja LuleĂ„ tekniska universitets kunskapscentrum men Ă€ven LuleĂ„ hamn som vi nu bygger ut, vilket visar att vi gör rĂ€tt investeringar, sĂ€ger Carina Sammeli (S), kommunlrĂ„d.

– Nu mĂ„ste vi bygga bostĂ€der och annat. SĂ„ mĂ„ste vi fĂ„ hit kompetent folk ocksĂ„ som kan ta jobben, sĂ€ger Claes Nordmark.

"Det största som hÀnt Boden sedan Bodens fÀstning byggdes", menar kommunalrÄdet Claes Nordmark (S).
"Det största som hÀnt Boden sedan Bodens fÀstning byggdes", menar kommunalrÄdet Claes Nordmark (S).
Karta: Norra Svartbyn
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!