Det är första gången på nio år som rekryterna som tar plats på regementet är kallade till grundutbildningen med plikt. Känslan av spänd förväntan hänger i luften på Norrbottens regemente när bussarna med rekryter rullar in på gårdsplanen.
– Det är lite som en skolavslutning, fast omvänt, säger överstelöjtnant Rikard Daleke, chef vid pansarbataljonen.
De värnpliktiga som nu radas upp på led är välbehövliga för de två regementena i Boden.
– Det här ger oss möjlighet att bemanna alla befattningar som behövs, säger Rikard Daleke.
Han känner sig trygg med att de har förberett en bra utbildning som de värnpliktiga kommer trivas med.
– Förra året sökte 100 procent av rekryterna fortsatt engagemang inom Försvarsmakten. I år är inte alla här frivilligt, men vi tror och hoppas att de kommer bli nöjda med utbildningen, säger han.
Efter inmönstringen bär det av till pårustningen där de blivande soldaterna förses med kläder, skor och sängkläder för de kommande elva månaderna.
Simon Pettersson Ek från Piteå har precis försetts med två stora ryggsäckar och en plastsäck med kläder och utrustning. Nu står han tillsammans med de andra och väntar på vidare instruktioner.
– Jag ska bli pansarvagnsskytt. Jag hoppas det blir kul, jag har testat skjuta lite tidigare när jag varit med på jakt, säger han.
Liksom merparten av hans blivande kamrater är han kallad till militärutbildningen på I19.
– Det känns bra. Jag hade ändå tänkt söka. Jag känner ingen här ännu, men det ska bli spännande att lära känna nytt folk, säger han.
Att han hamnade i Boden känns dock skönt, eftersom det är nära hem till Piteå.
– Jag har varit iväg på resor och läger och sånt tidigare. Jag har aldrig varit borta hemifrån i elva månader, men det känns bra, säger han.
Rekryterna rullar in i omgångar. Kravet är att de ska infinna sig på regementet innan midnatt. Bodensaren Sebastian Frölander kommer med den andra omgången.
– Det känns pirrigt, det är en stor dag, säger han.
Efter tre år på teknikprogrammet fick han tio dagars ledighet innan det var dags för inryckning.
– Jag har vetat om att jag ska hit sedan mönstringen i december, så jag har som accepterat att det här är min framtid, säger Sebastian Frölander.
Han ska bli stridsfordonsförare, en befattning där han tror att han kommer ha nytta av många års hängivet datorspelande.
– Ja, jag är bra på att kommunicera och göra flera saker samtidigt, multitasking, säger han och skrattar.
Men han har inte bara förberett sig med datorspel.
– Nej, jag har tränat mycket styrka och kondition inför det här. Jag har även ändrat min kost och börjat äta bättre för att vara förberedd på utbildningen, säger Sebastian Frölander.
I morgon väntar skolbänken för rekryterna.
– De kommer få lära sig alla begrepp inom Försvarsmakten, det är viktigt att alla är helt införstådda med vad termerna vi använder betyder. De kommer även få lära sig att klä på sig och hantera sin utrustning. Vi ligger ute i fält även när det är 30–35 grader kallt, de måste kunna ta hand om sina grejer även då, säger Rikard Daleke.
Även om nästan alla rekryter tilldelats en befattning som är anpassad efter just deras specifika förmågor, kommer värnplikten bli en utmaning för dem.
– Nu ska de ska byggas upp fysiskt, lära sig gå i kängor och bära all sin utrustning. Det är tungt när man inte är van, säger Rikard Daleke.