Hoppas hitta en lösning – trots kommunens nej

Fu-Gen är fortsatt hoppfulla om att etablera en vindkraftpark i Blåsmark. Nästa vecka kommer Sverigechefen Matthias Rapp till Piteå för att övertyga kommunen. "Vi har ett förslag till lösning", säger han.

Planerna på 15 vindkraftverk i Blåsmark har stött på högljudda protester från bybor. (Arkivbild)

Planerna på 15 vindkraftverk i Blåsmark har stött på högljudda protester från bybor. (Arkivbild)

Foto: Wind Sweden

Blåsmark2021-08-18 19:00

Planerna på 15 vindkraftverk i Blåsmark har stött på högljudda protester från bybor samt ett nej från kommunen. Trots det filar bolaget bakom projektet på en ansökan som ska lämnas in till länsstyrelsen i höst.

– Vi vet att det finns olika uttryck för protester mot vindkraftparken. Vår bedömning är att det är en väldigt liten grupp som är negativ i förhållande till hur många som bor där. Det brukar vara så i alla sammanhang – att de som protesterar gör sin stämma hörd, inte de som är positiva eller neutrala, säger Matthias Rapp, Sverigechef på Fu-Gen.

– Men vi tar allt i beaktande och det gör framför allt även tillsynsmyndigheten. Det är inte vi som avgör om vi får bygga eller inte. Det är länsstyrelsen.

Hur ser du på att kommunen är negativ till parken?

– Det påståendet får stå för dig. Jag har inte den känslan. Jag kommer att träffa ett flertal politiker på plats i Piteå under nästa vecka. Jag kommer då att redogöra för hur vi har tänkt och jag tror att det är bättre att fråga dem om deras ståndpunkt efter att vi har haft mötet.

Du hoppas kunna övertyga dem?

– Ja alltså kommunen vet ju ännu inte vad vi har tänkt oss när det gäller hinderbelysning eller sådana saker. Det är det som kommunen framför allt hakar upp sig på och eftersom de inte känner till allt så kan de ju inte ta ställning.

undefined
Matthias Rapp, Sverigechef på Fu-Gen, kommer upp till Piteå nästa vecka för att övertyga Piteå kommun att ge grönt ljus till projektet. (Arkivbild)

Hinderbelysningen på vindkraftverk högre än 150 meter ser annorlunda ut och det är där skon klämmer. Lägre vindkraftverk än så är inte aktuella och bolaget vill därför diskutera alternativa lösningar.

– Vi har ett förslag till lösning. Det är en lösning som innebär att parken enbart kommer att ha hinderbelysning om och när en luftfarkost närmar sig på en höjd där det finns risker. I övrigt kommer parken att vara helt nedsläckt.

Enligt Matthias Rapp är tekniken redan testad i Tyskland och Holland.

– Den kräver inte heller en så kallad transponderteknik hos flygplan. Det är ingen som behöver sätta in en transponder och ha den påslagen.

En tidigare ansökan som gjordes av ett annat bolag gällde runt 25 verk. Fu-Gen har alltså dragit ner på antalet.

– Det är betydligt högre effekt och högre produktion på de här 15 verken än på de tidigare 25, säger Matthias Rapp.

Avsikten med vindkraftparken är att producera vätgas till de nya industrierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!