Roliga aktiviteter i skogen för barnen

. På förskolan i Blåsmark leker barnen gärna i skogen. Flera gånger i veckan gör de skogsutflykter där en av favoritlekarna är Bockarna Bruse.

"Vem är det som klampar på min bro", undrar Liam Bergström när han är trollet i favoritleken Bockarna Bruse. Bron som barnen har byggt alldeles själv kallas för "Bockarna Bruse-bron".

"Vem är det som klampar på min bro", undrar Liam Bergström när han är trollet i favoritleken Bockarna Bruse. Bron som barnen har byggt alldeles själv kallas för "Bockarna Bruse-bron".

Foto: Maria Johansson

BLÅSMARK2008-09-13 06:00
Blåsmarks förskola ligger ett stenkast från skogskanten. Personalen vid förskolan försöker ta tillvara på närmiljön och gör ofta skogsutflykter med barnen. PT följde med barnen från avdelning Härbret när de gick ut i skogen på onsdagsförmiddagen. Arton förskolebarn i åldrarna 4-5 år tågade ivrigt iväg på led till skogen.
- Vi brukar försöka gå ut i skogen ett par gånger i veckan när vi har så nära till skogen, säger Eva Dahlbäck, förskollärare.
I gläntan mellan två stora tallar samlas barnen i en ring. Efter en sångstund med förskolläraren Ann-Sofie Ekenstedt kommer snigeln Svenne på besök. Svenne är en busig snigel som dyker ner i Ann-Sofies ryggsäck och kommer upp med en påse äppelbitar som han delar ut till barnen.
På frågan om barnen tycker om att vara i skogen var alla eniga om att det är jätteroligt.
- Jag tycker det är allra roligast att leka i skogen. Vi brukar leka kurragömma och Bockarna Bruse. Sen brukar vi äta en massa blåbär, berättar Johanna Häggström.
Efter samlingen delades barnen upp i två grupper. Den ena gruppen fick gå iväg och leta naturmaterial till självporträtt som de sedan skulle göra. Den andra gruppen skyndade sig till "Bockarna Bruse-bron", som de har byggt alldeles själva. Där brukar de leka, som namnet antyder, Bockarna Bruse som är deras favoritlek. En efter en turas barnen om att vara lillbocken, mellanbocken, storbocken och trollet. Tillsammans med förskolläraren Eva Dahlbäck sjunger barnen visan om Bockarna Bruse när de en efter en klampar över bron.
Självporträtt av naturmaterial
Längre ner i skogen flödar kreativiten där den första gruppen håller på att färdigställa sina självporträtt som de tillverkar med saker från naturen. Konstverken är både finurliga och innehållsrika.
- Jag har använt stenar som näsa och ögon sen har jag ramat in ansiktet med grässtrån, berättar Axel Stenvall, stolt.
Innan det är dags att gå tillbaka till förskolan leker de lite kurragömma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om