Möjligheterna att rädda kvar skolan i Blåsmark blir allt mindre. Förslaget om att hålla kvar årskurs fyra i Blåsmark och därigenom rädda kvar skolan har risk- och konsekvensanalyserats av förvaltningsledningen på ett antal punkter. Man har tittat på riskkällorna: årskurs 4 i Blåsmark, rekrytering av behöriga lärare, elever som är i behov av särskilt stöd, vikariesituationen och kvaliteten för eleverna.
Då det gäller årskurs 4 i Blåsmark skriver man: ”Kursplanerna är indelade stadievis med centrala innehåll. Det innebär att förmågorna bedöms utifrån årskurs 4-6. Det kan innebära att eleverna inte kan ges de bästa förutsättningarna för att klara måluppfyllelsen utifrån att de går årskurs 4 i Blåsmark och årskurs 5 och 6 i Bergsviken". På en tre-gradig skala bedöms risken för ohälsa och olycksfall som hög. Förslag till åtgärd är att eleverna fortsätter att gå kvar i Bergsviken.
För övriga riskkällor blir bedömningen densamma, alltså hög risk för ohälsa och olycksfall. Stora skolenheter rekommenderas vad gäller möjligheten till rekrytering av behöriga lärare och tillgången till speciallärare/specialpedagoger för elever med behov av särskilt stöd. Då det gäller kvaliteten för eleverna gör man bedömningen att vid en större skolenhet kan undervisningstiden garanteras. Man bedömer också att det vid större skolenheter finns bättre möjlighet att omfördela personal som innebär att undervisningen kvalitetssäkras.
Blåsmarks skolas öde är ännu inte avgjort. I handlingarna till mötet som ska hållas den 1 mars lämnar arbetsutskottet inget förslag till beslut till barn- och utbildningsnämnden.
Styrelsen för Dalbackens friskola i Hemmingsmark är en remissinstans som lämnat synpunkter på en framtida verksamhet i Blåsmarks skola och hur man kan arbeta för att behålla skolan.
”Styrelsen för Dalbacken anser att det åter är de yngsta barnen som drabbas av långa resor om Blåsmarkskolan läggs ner. De uttrycker även att det tycker det finns risker med större skolenheter speciellt för elever med särskilda behov. Man föreslår även att delar av den skolverksamhet som finns på Havsbadet flyttas till byaskolorna, exempelvis till Blåsmark, i syfte att åstadkomma en bättre integration.
– Vi har svarat på det utan att ta hänsyn till eventuell egen vinning i frågan, alltså att en nedläggning i Blåsmark kan innebära fler elever till Dalbacken, säger Krister Johansson, rektor vid Dalbackens friskola.
Vad tycker du om en eventuell nedläggning i Blåsmark?
– Jag tycker ingenting om det.
Hur påverkas Dalbackens friskola om det läggs ner i Blåsmark?
– Dalbacken har möjlighet att ta emot fler elever och välkomnar de som söker. Det har tidigare sagts att om det blir elever från Blåsmark som vill gå här så löser vi eventuella transporter. Får man inte kommunal skolskjuts så finns möjligheten att vi hämtar upp i Blåsmark. Sedan vill vi förstås att de som väljer att gå här gör det för att vi har en bra verksamhet.
Vad tycker du om debatten?
– Personligen tycker jag att politikerna agerar märkligt när de går ut med ett debattinlägg som skapar förhoppningar att få ha skolan kvar. Jag tycker faktiskt synd om föräldrarna i Blåsmark.