Videon är inte längre tillgänglig
Hon har ridit ett oräkneligt antal polishästar i Stockholm, upplevt kravaller, trafikkaos och heta demonstrationer från hästryggen.
Men efter 30 år som ridande polis och internt utbildningsansvarig sade ryggen ifrån. Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist konverterade istället till polisiär förundersökningsledare i kontorsmiljö.
– Men jag fortsätter att åka landet runt utanför arbetstid och utbilda alla slags ryttare och hästar i säkerhetsfrågor, förklarade hon under helgens övningar i Blåsmark.
Ryttaren styr
Grundtesen i Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist profetia lyfter fram ryttaren som den avgjort viktigaste pjäsen för att ridande ekipage ska trippa fram klanderfritt igenom kaos och kriser.
– Hästen förstår ju inte att en argsint demonstrant kan orsaka skada eller att saker som kastas innebär fara, konstaterade hon.
Skicka rätt signaler
– Däremot uppfattar ju ryttaren en krissituation. Viktigt är då att inte förmedla rädslan till hästen, inte skicka fel signaler.
– När så sker blir hästen tveksam. Och gör inte ryttaren rätt gör hästen fel. Men den felande länken sitter alltså upptill, underströk Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist.
Femton ekipage
Under lördagen och söndagen undervisade den före detta ridande polisen femton ekipage i konsten att hantera överraskande, onaturligt uppkomna situationer.
Med rörliga plastband, blinkande lampor, ballonger, trängande hinder och diverse andra attiraljer utsattes hästarna för överraskningar som de med ryttarnas lugn gnuggades i att hantera utan stress.
– Vitsen är att få en 600 kilo tung hästkropp att göra som man själv vill.
Tre signaler
Enligt Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist har ryttaren tre signaler att förmedla till sin adept – grönt, gult eller rött ljus.
– Grönt är klartecken, rött stopp medan gult är detsamma som en signal för fara, förklarade hon för de ryttare som hade sökt sig till Birca hästgård i Blåsmark.