"Omänskligt besked från Migrationsverket"

Familjen Marklund i Blåsmark får fortsatt leva med ovisshet huruvida treåriga Maria Gevokiyan får stanna i Sverige.– Det är omänskligt, säger Jens Marklund efter Migrationsverkets besked om att enbart bevilja ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Förra veckan kom beskedet. Migrationsverket ger Maria, tre och ett halvt år, och hennes biologiska familj enbart tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Förra veckan kom beskedet. Migrationsverket ger Maria, tre och ett halvt år, och hennes biologiska familj enbart tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Foto: Sofia Wellborg

BLÅSMARK2015-10-27 17:25

Videon är inte längre tillgänglig

När PT kommer hem till Maria i hennes familjehem på Kallforsvägen i Blåsmark åker treåringen obekymrat omkring på en liten sparkcykel. Hon leker tillsammans med storsyster Thea, 6, och hennes kompis Doris Wennberg som är på besök.

Hon är lyckligt ovetande om Migrationsverkets senaste besked, att ge henne och hennes armeniska föräldrar och bror (som bor i Byske) enbart tidsbegränsat uppehållstillstånd med ett år.

– Familjen hade begärt verkställighetshinder efter det senaste beslutet om avvisning. Efter lång väntan kommer det här, det är inte mänskligt. Vi hade hoppats på ett permanent uppehållstillstånd, säger Jens Marklund.

Direkt från BB

Maria Gevokiyan kom till familjen Marklund i Blåsmark direkt från BB i Skellefteå för tre och ett halvt år sedan.

– Uppdraget var att ta hand om henne 1–3 månader, men nu har det gått tre och ett halvt år. Hon blev frivilligt placerad hos oss eftersom hennes familj mådde dåligt, säger Jens Marklund medan Maria stoppar i sig pasta och köttbullar med stor aptit.

– Hon gillar det, men tycker inte om sparrissoppa, ler Jens Marklund, som pekar på hur väl Maria integrerats i familjen och i samhället.

Hon talar enbart svenska och går i Blåsmarks förskola.

– Hon har blivit en del av oss och vi är en stor del i hennes liv. Det är så även om vi vet att vi har henne på lån. Thea var tre när Maria kom. Nu är Thea sex och vet inte av något annat än att Maria är hennes lillasyster.

Aldrig besökt

Jens Marklund pekar på att trots läkarintyg och intyg från psykolog verkar Migrationsverket ha bestämt sig. Familjen ska utvisas till en oviss framtid i Armenien.

– Verket har aldrig varit här och förhört sig om situationen. De beslut som fattats har alltid byggt på andrahandsuppgifter, säger Jens Marklund, som pekar på att nu väntar ytterligare ett år av ovisshet.

– Det är klart att det är jobbigt. Varje gång det kommer ett beslut skapas det ny oro kring hur det ska gå. Det här är svårt att prata om, säger Jens Marklund som dock pekar på det positiva.

– Det är att vi får så mycket stöd. Folk pratar med oss på stán och skriver på Facebook. Man är inte ensam, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om