Nytt vindsamråd med bybor

Inställningen hos det schweiziska energibolaget Alpiq Ecopower är att bygga 25 vindkraftverk utanför Blåsmark. Men de vill få tillstånd till högre snurror.

Vill höja. Efter tillståndsprövningen bestämdes tornhöjden till 150 meter. Nu vill energibolaget höja till 200 meter. Därför hölls samråd i Blåsmark på torsdagskvällen.

Vill höja. Efter tillståndsprövningen bestämdes tornhöjden till 150 meter. Nu vill energibolaget höja till 200 meter. Därför hölls samråd i Blåsmark på torsdagskvällen.

Foto: Urban Edin

BLÅSMARK2016-06-09 22:30

PT har vid olika tillfällen skrivit om Blåsmarksparken som såldes av Kraftö vind till schweiziska Alpiq.

Från början ville bolaget bygga 180 meter höga torn, det sade Piteå kommun dock nej till, och efter tillståndsprövningen bestämdes tornhöjden till 150 meter. Men utifrån dagens perspektiv med bland annat förändrade energipriser, anser bolaget att det krävs verk på 200 meter för att investeringen ska bli lönsam.

Med det i grunden hölls på torsdagskvällen ett nytt samrådsmöte med bybor och berörda markägare i Blåsmark.

– Det är en viktig del av processen, förklarar Alpiqs företrädare Johannes Hjelmstad.

Samrådet är sedan en del av den tillståndsprocess som därefter kan dra igång.

Någon finansiering för hela projektet finns inte angiven, däremot färdiga kalkyler både i form av investeringskostnader, arbetstillfällen och kringeffekter om satsningen blir av.

– En upphandling drar igång så snart ett positivt tillståndsbesked kommer, förklarar Hjelmstad.

I annat fall är risken stor att hela projektet faller.

– I nuläget är det vanskligt att dra igång om vi inte får klartecken att bygga 200 meter höga vindkraftverk.

Samtidigt konstaterar han att det finns projekt såväl i Norge som i Sverige som tydligt visar på lönsamhet när tornen får byggas högre.

På plats vid samrådet fanns även Hanna Lind, anlitad miljökonsult som pedagogiskt informerade om vad den nya tillståndsansökan går ut på.

Kortfattat beskrivet innebär den nya processen enbart om att skjuta in sig på saker som är nya i projektet, en höjning av verken med 50 meter.

– Det är i grunden så att förutsättningarna för vindkraftverk har förändrats rejält sedan det förra tillståndet gavs, säger Hanna Lind

Något som också Johannes Hjelmstad återigen betonar.

– Det är i dagsläget är svårt att få ekonomin att gå runt på vindkraftverk under 200 meter.

Skulle myndigheterna i slutändan ge klartecken kommer det även att generera pengar till markägare som upplåter mark för de 25 vindtornen.

– Någonstans mellan fyra och fem miljoner kronor per år, bekräftar Hanna Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om