Nya skolvägen invigdes

Eleverna på Blåsmarksskolan har fått en ny, säkrare skolväg. Den nya vägen invigdes med en temadag om trafiksäkerhet.

Foto: Frida Heikki

BLÅSMARK2016-09-16 21:00

Redan 2010 började Trafikverket planera för den nya gång- och cykelvägen i Blåsmark och det var ingen självklarhet att den skulle byggas.

– Vi tittade på mindre kostsamma lösningar först.Till exempel en avsmalning, fartgupp och andra hastighetsdämpande åtgärder, säger Trafikverkets projektledare Teresa Wigren.

Men när samhällsbyggnadsnämnden bestämde sig för att gå in med en miljon kronor till projektet blev planerna på en längsgående gång- och cykelväg möjliga.

– Det känns verkligen roligt att det blev en väg. Att ta sig tryggt till skolan är väldigt viktigt, säger Anna Wallström, också hon projektledare.

Eleven Ester Svills cyklar den nya vägen till skolan ibland.

– Jag är inte rädd för bilar när jag cyklar på den, och så är det bra att den är upplyst, säger hon.

Läraren Josefin Arvesen upplever att det är många elever som cyklar till skolan.

– Och sen den nya vägen byggdes har det blivit ännu fler. Det känns viktigt för oss att veta att barnen kommer fram till skolan tryggt och säkert, säger hon.

Den nya vägsträckan är omkring en kilometer lång och sträcker sig mestadels längs med vägen mot Hemmingsmark. Prislappen för hela projektet landade på tre och en halv miljon kronor.

– Sträckan som går hit upp till skolan hade inte samma behov av en gång- och cykelväg, säger Anna Wallström.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Brith Fäldt fanns också på plats vid invigningen, hon tycker det är viktigt att prioritera säkra skolvägar i kommunen överlag.

– Det är inte alltid så enkelt med de här vägarna som inte kommunen själv ansvarar för, men nu fick vi till en bra lösning där vi betalade en miljon och Trafikverket betalade två och en halv miljon, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om