Närheten till skolan försvinner när barnen börjar i Blåsmark

Barnen i Hemmingsmark börjar skolan i Blåsmark och föräldrarna saknar närheten till sin nedlagda skola. Nu måste elever åka taxi och vänta 40 minuter innan skolan startar.– Vi hoppas på en friskola, säger Anneli Bergström, förälder från Hemmingsmark.

Moa Eriksson och Melvin Eriksson, från Hemmingsmark, tycker att det ska bli bra att börja i Blåsmark. "Men vi vill ändå ha kvar skolan hemma hos oss", säger storebror.

Moa Eriksson och Melvin Eriksson, från Hemmingsmark, tycker att det ska bli bra att börja i Blåsmark. "Men vi vill ändå ha kvar skolan hemma hos oss", säger storebror.

Foto: Gunnar Westergren

BLÅSMARK2014-08-21 19:33

Elever från årskurs 4 till 6 i Blåsmark och Hemmingsmark började i Bergsviken i går. 27 yngre barn från förskoleklass till årskurs 3 flyttas från Hemmingsmark till Blåsmark och flera föräldrar hade tagit ledigt från jobbet för att följa med sina barn på deras första skoldag.

– Det känns väl sådär. Det är en bra skola med bra lärare så jag tror det blir bra för barnen. Men visst hade vi gärna haft skolan kvar, säger Mattias Nilsson, från Hemmingsmark, som följde med dottern Nelly Nilsson som började trean.

Lång väntan

Från att tidigare ha kunnat gå till skolan måste eleverna nu åka taxi fyra kilometer till grannbyn. När föräldrarna fick tidsschemat för två dagar sedan möttes de av en chock.

– Taxin kommer halv 8 och skolan börjar 20 över 8. Det blir ungefär 40 minuters väntan. Det är länge för någon som är sex år. Jag är tvungen att väcka mina barn kvart över 6 för att hinna till skolan, säger Elin Eliasson, från Hemmingsmark.

Ifrågasätter planering

Anneli Bergström skakar på huvudet.

– Anledningen till att det blev taxi är för att de inte hann göra en busshållplats. Det var för bråttom, säger hon.

Beslutet att stänga Hemmingsmarks skola togs med kort varsel och Anneli Bergström tror att övergången hade gått smidigare om skolan hade fått vara kvar fram till 2015 som i Alterdalen och Lillpite.

– Jag vill berömma pedagogerna som har hamnat i en väldigt otacksam sits med att hinna med det här.

Barnen positiva

Barnen tycker det känns roligt och spännande att börja på en ny skola. Många av klasskamraterna är kända sedan tidigare och lärare från Hemmingsmark har följt med i flytten.

– Det kommer att bli bra att gå här men vi vill ändå ha kvar skolan som är hemma hos oss, säger Melvin Eriksson, som börjar trean.

"Andan i halsen"

Föräldrarna i Hemmingsmark hoppas på en friskola och Skolinspektionen ska svara på deras ansökan senast i september.

– Vi väntar med andan i halsen. Om vi får ett ja har vi tänkt ta kontakt med Lillpite så att vi kan börja hjälpas åt, säger Anneli Bergström.

Finns det någon oro för vad som kommer att hända med skolan i Hemmingsmark i väntan på beslut?

– Vi har pratat med kommunen och fått löften om att den ska få stå orörd tills vi vet. Då hoppas vi att de håller det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om