"Magkänslan säger att skolan blir kvar"

Föräldrar i Blåsmark tror de får ha skolan kvar. I mellandagarna fick de stöd av ledamöter i bun som gick ut och sade nej till nedläggningsförslaget.

Skola i byn. Föräldrarna David Nyman Backman, Karolina Viklund, Mikaela Gebing, Karin Westerlund, Karolina Eriksson och Mattias Häggbom tror att bun kommer att besluta att skolan i Blåsmark blir kvar. Med på bilden barnen Alvin, Nora, Emilia, Oliver och Lukas.

Skola i byn. Föräldrarna David Nyman Backman, Karolina Viklund, Mikaela Gebing, Karin Westerlund, Karolina Eriksson och Mattias Häggbom tror att bun kommer att besluta att skolan i Blåsmark blir kvar. Med på bilden barnen Alvin, Nora, Emilia, Oliver och Lukas.

Foto: Ylva Forslund

BLÅSMARK2017-01-14 05:00

I mars presenterades en skolstrukturutredning innehållande ett förslag om nedläggning av Blåsmarks skola till följd av sviktande elevunderlag. Sedan dess har turerna kring skolans vara eller icke varit många och än är inget bestämt. Klart är dock att föräldrar i Blåsmark vill ha skolan kvar. Sedan nedläggningsförslaget presenterades har det hållits protestmöten, gjorts skrivelser, remissvar och presenterats motförslag.

I mellandagarna gick ledamöter i barn- och utbildningsnämnden ut i en debattartikel och sade att de inte ställer sig bakom nedläggningsförslaget, något som nämndens ordförande Ruth Rahkola, inte ville säga så mycket om, utan hänvisade till kommande bun-möte där frågan ska behandlas.

S-ledamoten Stefan Askenryd som sitter i nämnden konstaterade att Ruth Rahkola hade en annan åsikt i frågan.

– Det är som hon säger, hon tycker att det ska diskuteras i nämnden innan. I och med att vi har skrivit en insändare är vi inte riktigt överens om ordningen där men man behöver inte vara överens om allt, sade han till PT den 27 december.

Så här dagarna innan buns möte är föräldrarna i Blåsmark inte särskilt oroliga och är rätt så säkra på att politikerna kommer att besluta att skolan blir kvar. De känner att de fått gehör för sina argument i remissvaret där man bland annat beskrivit fördelar med skolan i Blåsmark, fördelar med en liten skola, riskfaktorer med en nedläggning med mera. Under punkten förslag på åtgärder för att undvika nedläggning av Blåsmarks skola skriver man: "Man bör titta om man kan hitta en inriktning specifikt för skolan i Blåsmark som kan locka både föräldrar, barn och lärare till skolan. Förslag på inriktning är integration av nyanlända, natur och miljö, kulturarv, utomhuspedagogik etc". Vidare: "Skolan spelar stor roll vad gäller trygghet för elever och föräldrar, detta måste tas på största allvar."

– Magkänslan säger att skolan blir kvar, säger David Nyman Backman och får medhåll av de andra närvarande föräldrarna.

Den 20 januari tas det definitiva beslutet och utan att gå händelserna allt för mycket i förväg, har man så smått börjat planera för att fira att skolan blir kvar.

Mattias Häggbom tänker dock inte spela rollen som den tacksamma bybon. Han anser att skrotningen av nedläggningsförslaget är ett resultat av en fungerande demokrati.

– Politikerna har gjort sitt jobb, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om