Hembygdsgården planerar satsningar

En utescen framför Hembygdsgården ska lyfta kommande evenemang i Blåsmark. Satsningen för nästan 300 000 kronor görs möjlig genom kommunalt stöd.

Hembygdsföreningen har rustat upp gungställningen.

Hembygdsföreningen har rustat upp gungställningen.

Foto: Joel Gustafsson

BLÅSMARK2019-01-30 05:00

Fritidsområdet vid Hembygdsgården är ett välbesökt besöksmål med badplats där bybor och gäster utifrån samlas för valborgsfirande, julmarknad, konserter, paltkalas, loppis och andra evenemang.

En ny gungställning och grillplats har nyligen byggts och hembygdsföreningen vill fortsätta utveckla området. En plan i fyra olika etapper har satts upp och den första ser nu ut att kunna bli verklighet efter att kommunstyrelsen beviljat 142 000 kronor i bidrag. Det handlar om en utescen samt förrådsutrymmen framför Hembygdsgården.

– Vi är tacksamma för stödet. Vi har haft jättefina arrangemang de senaste åren. En scen behövs för artister, teater och annat som vi planerar att ha, säger Gunnel Fjellström, ordförande i hembygdsföreningen.

Totalt är projektet kostnadsberäknat till 284 000 kronor och även om resterande finansiering inte är säkrad är Gunnel Fjellström förhoppningsfull.

– Vi har väldigt goda förhoppningar om att det här ska gå i lås. Annars skulle vi aldrig ha börjat med det. Vi måste försöka ragga sponsorer och jobba för att få in egna medel och bidrag, säger hon.

Den andra etappen handlar om en klätterställning för 110 000 kronor och den tredje etappen består av en volleybollplan och en boulebana för 48 000 kronor. På ännu längre sikt finns ett utegym och en cykelkrossbana med som inte är kostnadsberäknad.

– Det är viktigt att våra barn och ungdomar ska ha något att göra i byn och vi ser en stor potential i det här området, säger Gunnel Fjellström.

Byborna har skolnedläggningen färskt i minne och hon tycker det är viktigt att kommunen är med och stöttar Blåsmark – och framförallt lyssnar på vad invånarna tycker.

– De måste börja satsa lite grand även här på landsbygden. Vi kan inte alla bo och verka i centrum och det är faktiskt många barnfamiljer som flyttar hit. Det byggs nya hus.

Tore Häggbom, som utformat ansökan för hembygdsföreningen, hoppas att de styrande i Piteå ser vikten av att fortsätta stödja fler etapper i utbyggnaden.

– Som det ser ut nu tror jag att de kommer att vara det. Det känns som att de har anammat tankegången om det här området som en mötesplats, säger han.

Däremot saknar Tore Häggbom forfarande engagemang för annan landsbygdsutveckling i området och han uppmanar beslutsfattarna att åka ut till Blåsmark.

– Det vi önskar är en dialog. Kom hit så får vi sitta ned och prata, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!