Föräldrar ifrågasätter nedläggning

Elevunderlaget i Blåsmark sviktar – men i stället för att lägga ned skolan föreslår föräldrarna att ta emot elever från asylboendet på Pite havsbad. ”De skulle få en bra integration här”, säger Jens Marklund.

Alternativ. I?stället för nedläggning hoppas föräldern Jens Marklund att Blåsmark kan bli en integrationsskola. (Arkivbild)

Alternativ. I?stället för nedläggning hoppas föräldern Jens Marklund att Blåsmark kan bli en integrationsskola. (Arkivbild)

Foto: Tommy Norin

BLÅSMARK2016-12-13 20:58

För två år sedan förlorade Blåsmarks skola årskurs 4 till 6. I det nya skolstrukturförslaget ingår att lägga ned skolan helt och byns föräldrar är mycket kritiska.

– Om Piteå ska växa så måste vi växa överallt. Då rimmar det illa att lägga ned skolor bara för att vi har en tillfällig svacka nu, säger föräldern Jens Marklund.

Liksom i Hortlax och Bergsviken har en föräldragrupp i Blåsmark arbetat fram ett remissvar som berörda kan skicka in till Piteå kommun. Där föreslår föräldrarna att skolan ska vara kvar, att äldre elever i Bergsviken kan komma tillbaka till Blåsmark och att elever från flyktingförläggningen på Pite havsbad slussas dit.

– Det absolut viktigaste är vårt förslag om att bli en pilotskola för integration. Vi vet att det är 59 elever som ska ut från havsbadet och varför inte låta Blåsmark ta emot elever i stället för att bygga ut någon annanstans. Vi har plats, säger Jens Marklund.

Att små byaskolor inte skulle ha hög kvalité på undervisningen köper inte Jens Marklund. Som belägg för sina argument har föräldrarna tagit fram betygsstatistik för de sista elever som gick ut årskurs 6 i Blåsmark och jämfört dem med elever i Bergsviken och Norrbyskolan.

– De som har gått i Blåsmark höjer sina betyg absolut mest från 6:an till 7:an. Vi har även tagit fram forskningsrapporter som säger att småskolor har bättre resultat, säger Marklund.

Enligt Piteå kommuns prognoser ligger elevunderlaget i Blåsmark på 20 till 30 elever fram till 2022. I vissa årskurser finns det i dag väldigt få barn eller inga alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om