Byborna kräver sänkt fart

Pengarna räckte bara till en halv g/c-väg genom Blåsmark. Nu kräver byborna att den byggs färdigt och att fler åtgärder vidtas för att förbättra trafikmiljön.

Stefan Johansson kräver att kommunen sänker hastigheten i själva byn och att Trafikverket vidtar åtgärder för att dämpa hastigheten.

Stefan Johansson kräver att kommunen sänker hastigheten i själva byn och att Trafikverket vidtar åtgärder för att dämpa hastigheten.

Foto: Torbjörn Carlsson

Blåsmark2018-10-19 22:07

– Trafikverket har ju själva klassat vägen som ”trafikfarlig”, säger Stefan Johansson, som i höst försökt påverka så väl Trafikverket som Piteå kommun att vidta åtgärder.

I flera år har de boende längs väg 503 genom Blåsmark fört dialog med och försökt påverka Trafikverket. Till viss del framgångsrikt eftersom en fartbula installerades vid Hembygdsgården och, som sagt, att en g/c-väg (gång- och cykelväg) byggdes. Eller, rättare sagt, en halv g/c-väg.

G/c-vägprojektet finansierades gemensamt av Trafikverket och Piteå kommun. Men sedan tog pengarna slut.

– Vi kräver en g/c-väg längs med hela Blåsmarksvägen, säger Stefan Johansson.

Men det kan dröja. Trafikverket skriver i ett svar till Stefan Johansson att färdigställandet av hela g/c-vägen har lagts in i prioriteringslistan, men handläggaren Urban Vesterberg tillägger att ”Jag ser dock ingen möjlighet inom den närmaste planperioden för åren 2019-2024”.

– Det är otroligt märkligt. Att pengar tar slut kan vi förstå, men då borde väl fortsättningen automatiskt finnas med i den här planperioden, säger Johansson.

Blåsmarksborna är också bekymrade över hastigheten längs vägen. Det är 50 inom tättbebyggt område och 70 strax utanför. Enligt Stefan Johansson kör många för fort och när polisen hade en halvtimmes fartkontroll i somras togs fem fartsyndare.

– Vi vill ha 40 hela sträckan. Vi har skrivit till länsstyrelsen med en begäran om det för 70-sträckan, men inte fått svar än. Men Åsa Callgren på Trafikverket avstyrker en fartsänkning.

För 50-sträckan inom den tättbebyggda delen av Blåsmark är det kommunen som kan sänka hastigheten. (Se separat artikel).

– Vi tror att det brister i analysen. Trafikverket har inte hela bilden, säger Stefan Johansson och påtalar att när skolan las ner så tvingades alla barn ner på vägen för att bussas till skolan.

–  Här finns mycket att göra. Övergångsställen och farthinder alternativt kameror vid de båda busshållplatserna. Och om inte det går att göra direkt så kan man enkelt bygga chikaner och införa omkörningsförbud.

Stefan Johansson tycker att Trafikverkets påtalan om att barn under tolv år inte ska vistas längs vägen är arrogant.

– Det är omöjligt att efterleva. Det är den enda väg som finns. Människor måste kunna ta sig från A till B utan att riskera livhanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!