Sommarens första skörd

Den stressigaste tiden under året, men också den roligaste! För Tobias Johansson och hans anställda är det nu skördetider som gäller.- Just nu är det rätt så härligt att vara bonde!

"Det är inget sju till fyrajobb direkt, utan en livsstil. Tobias jobbar mest hela tiden," säger Johanna Persson.

"Det är inget sju till fyrajobb direkt, utan en livsstil. Tobias jobbar mest hela tiden," säger Johanna Persson.

Foto: Robert Lundberg

BERTNÄS2009-06-29 06:00
Solen strålar ner från en molnfri himmel och Johanna Persson kör traktorn som samlar ihop det nyslagna gräset och sedan buntar ihop dem till gigantiska "vita bollar" med hjälp av en rundbalspress.
Det är sommarens första skörd för mjölkbonden Tobias Johansson och hans anställda och det är full fart som gäller, tolv timmar om dagen eller mer.
- Det är ju inget sju till fyra jobb det här utan en livsstil, det finns alltid någonting att göra, säger Johanna som kliver ur traktorn för att ta en kort lunchpaus och äta några medhavda mackor.
Inne i traktorhytten finns det behaglig luftkonditionering och från hörlurarna strömmar P3.
- Jag hinner lyssna på alla programmen under dagen, det är faktiskt ganska härligt!
Just ordet "härligt" använder också Tobias när han ska beskriva jobbet med skörden.
- Det är mycket att göra, men nu när vädret är så bra kommer det inte att bli några problem att hinna med. Man får vara ute mycket och det är trevliga arbetssysslor.
I måndags började arbetet med skörden, Tobias och Johanna jobbar ute på åkrarna och den andra anställda, Maria Jonsson, sköter ladugården.
Hoppas på semester
Totalt ska gräset på cirka 1 000 hektar slås och samlas ihop till cirka 1 500 balar med 600 kilo gräs i varje, gräs som sedan ska bli hö till de 130 kossorna. När detta är klart ska markerna gödslas.
Efter skörden blir det ett lugnare tempo fram tills dess att skördeperiod två drar igång i början av augusti.
- Nu hoppas jag kunna ta ut en lite länge semester, säger Tobias.
Och med "längre," vad menar du då?
- Ja, (skratt) två veckor! Det är länge för mig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om