Mjölkpallens tid är förbi

Som mjölkbonde tillbringar Tobias Johansson mycket tid vid datorn. Härifrån övervakas mjölkningen och ute i ladugården sköter mjölkroboten det praktiska. - Roboten är jättebra för de kor den funkar på, men vissa måste vi ändå mjölka manuellt, berättar Tobias.

Mycket av den moderna mjölkbondens tid spenderas framför datorn där detaljerad information finns om varje ko. "Man måste ha extra koll på datorn när man inte tar prover dagligen", säger Tobias Johansson.

Mycket av den moderna mjölkbondens tid spenderas framför datorn där detaljerad information finns om varje ko. "Man måste ha extra koll på datorn när man inte tar prover dagligen", säger Tobias Johansson.

Foto: Robert Lundberg

BERTNÄS2009-11-13 06:00
Men tänk för all del inte mjölkpall. Den tiden är sedan länge förbi och till och med mjölkbonden själv hyser stor beundran för dem som kan mjölka med sina bara händer. Nej, med manuell mjölkning avses att bonden själv trär på mjölkningslangarna på kons spenar.
Robotens jobb
- En del kor har så små spenar att roboten inte hittar ordentligt, då måste vi kliva in och göra robotens jobb, berättar Tobias.
På datorn i fikarummet finns detaljerade uppgifter om var och en av gårdens cirka 120 mjölkkor. Här kan Tobias direkt se om en ko inte mjölkats på länge eller om någon av spenarna inte mjölkats ur ordentligt.
Mjölkningslarm
Han har även ett larm kopplat till telefonen som ringer om roboten inte kan mjölka en ko ordentligt. Till ladugårdens två mjölkrobotar går en ständig ko-kö. Samtidigt med mjölkningen får djuren kraftfoder och det är förstås det som lockar.
- Uppgifter om varje ko programmeras in i systemet och varje ko identifieras med en transponder när de kommer till mjölkroboten. Har de nyligen mjölkats får de heller inget kraftfoder utan släpps ut igen.
Går i sin
Mjölkningsintervallen är cirka 6,5 timmar men det varierar och uppgifterna i systemet måste hela tiden korrigeras. Ett par månader innan kalvning börjar en ko sina och då måste mjölkningsintervallerna förlängas för att sedan upphöra helt när kon sinat och fram till kalvningen.
En kvigkalv insemineras vid cirka 15 månaders ålder och får sin första kalv vid cirka 2 år och det är också då som kon börjar mjölkas.
- Första gången de ska in i roboten kan de vara lite tveksamma men sedan går det i regel utan problem, berättar Tobias.
På gården produceras 2 500-3 000 liter mjölk per dygn. Varannan dag kommer mejeribilen och tömmer tanken - och så småningom hamnar mjölken på våra middagsbord.
Hur är det med mjölkbonden själv, köper han någon paketmjölk?
- Jo, det händer, men mest tar vi förstås direkt från gården, skrattar Tobias.
FAKTA Från komjölk till paketmjölk
KONTROLL. När komjölken kommer till mejeriet kontrolleras den på mejeriets laboratorium.
SEPARERING. Komjölk har en fetthalt på 3,8-4,6 procent. På mejeriet separeras mjölken. Det innebär att mjölken snurrar runt i en stor behållare och det tyngre fettet, grädden, separeras från skummjölken.
STANDARDISERING. Här återblandas grädde och skummjölk till olika mjölksorter, lättmjölk (0,5 procent fett), mellanmjölk (1,5 procent fett) och standardmjölk (3 procent fett).
HOMOGENISERING. Fettet finfördelas - något som ger mjölken en jämnare konsistens och fylligare smak.
BERIKNING. Det fett som tas bort från lätt- och mellanmjölk är naturligt rikt på vitamin A och D. För att återge mjölken sitt vitamininnehåll berikas den med vitamin A och D.
PASTÖRISERING. Vid pastörisering värmer man upp mjölken till +72°C under 15 sekunder. Detta ökar mjölkens hållbarhet. Sedan återstår bara nedkylning och packetering innan mjölken distribueras ut till affärerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om