Hektisk tid väntar för bonden Tobias
BONDELIV, del 1En mjölkbondes arbete varierar med årets månader. Snart börjar den mest intensiva delen av året när korna ska ut på grönbete och vallarna gödslas, harvas, sås och skördas.I artikelserien "Bondliv" ska vi följa mjölkbonden Tobias Johanssons tillvaro på gården i Bertnäs.
I en annan byggnad intill mjölkkorna står kalvarna. Tobias Johanson hoppas snart kunna bygga ännu ett djurstall där ungdjuren som ännu inte börjat mjölkas ska hålla till.
Foto: Robert Lundberg
- Varje ko har en transponder som läser av om det är dags för mjölkning och hur mycket kraftfoder den ska få. Är det inte dags blir det ingenting, förklarar 33-årige Tobias Johansson som för ett par år sedan tog över ansvaret för mjölkgården i Bertnäs som varit i familjens ägo sedan slutet av 40-talet.
Tobias trivs med livet som mjölkbonde, även om han under gymnasietiden utbildade sig till rörmokare och inte alls tänkte bli bonde.
Helt rätt
- Men nu känns det helt rätt, jag tror att ju äldre man blir desto mer uppskattar man det här yrket.
Visst blir det långa dagar som bonde men Tobias ser sig som lyckligt lottad som har två anställda som gör det möjligt för honom att ibland vara lite ledig.
- Men för bönder utan anställda blir det 365 arbetsdagar om året, konstaterar han.
Till gården hör 130 hektar mark som ska förse alla djuren med både grovfoder och beteshagar. Veckan innan midsommar är det dags för djuren att släppas på grönbete.
- Det är alltid härligt att se dem springa ut, särskilt kvigorna brukar vara lite vilda. I början är det en hel del jobb att få dem in och ut för mjölkning och utfodring men de lär sig ganska snabbt och sedan går de in och ut själva när de känner att det är dags, berättar Tobias.
Så gott som dagligen insemineras kor och kalvning tillhör vardagen. En ko får i regel en kalv per år. I ett intilliggande djurstall finns de små kalvarna. Tjurkalvarna säljs vid två månaders ålder medan kvigorna behålls för att sedan själva insemineras för första gången vid cirka 15 månaders ålder.
Dags för vårbruk
Efter en lång vinter med djurskötsel och underhållsarbeten väntar nu en hektisk tid för Tobias och alla andra bönder när vårbruket sätter i gång. Närmast väntar svämkörningen när allt gödsel och urin som samlats upp under vintern ska spridas ut på åkrarna. Mer om det i nästa avsnitt av "Bondliv".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!