Ett naturligt kretslopp
BONDELIV, del 2Ja, gott luktar det ju inte, men tänker man på svämgödslingen som en naturlig del i kretsloppet blir upplevelsen, om inte angenäm, så i vart fall intressant för en betraktande stadsbo. För bonden Tobias Johansson är gödslingen vardag, och en förutsättning för att både djur och växter ska må bra.
Svämgödsling med slangar utefter marken blir allt vanligare, olägenheten med lukt för omgivningen minskar när gödslet sprids längs marken istället för "duschas" ut från tanken.
Foto: Sanna Eriksson
- Visst vore det bra med en egen men det skulle säkert kosta över en halv miljon kronor med all utrustning, konstaterar han.
Rätt konsistens
Intill den stora gödselbrunnen bakom ladugården står Tobias traktor med påkopplad "visp" och surrar.
- Det gäller att röra om och få rätt konsistens, annars blir det bara det blöta som sugs upp och det tjocka ligger kvar i botten, berättar Tobias.
Det luktar ganska rejält och vetskapen om att det faktiskt handlar om kiss och bajs (om än från idisslande kor) får frukosten att gurgla till i magen. Men sedan börjar vi prata om kretslopp och om att Tobias inte använder ett uns av konstgödsel utan tycker det räcker med det som redan finns på gården - och då känns det bättre; renare, smartare - naturligare.
När svämköraren Oskar Stenvall anländer och stannar intill gödselbrunnen med svämtunnans långa sugarm tar det inte lång stund innan tanken är fylld och vi kan åka iväg till en av Tobias åkrar.
Tre gånger per år
Det kommer att bli många turer för Oskar innan allt är gödslat, dessutom ska det gödslas två gånger till innan hösten.
- Helt tömd brukar inte gödselbrunnen bli, men nästan. Brunnen är ganska stor så de kommer hit från försöksgården i Öjebyn och hämtar också, och från Grans.Förhoppningsvis är den tömd innan hösten, säger Tobias.
Och sedan börjar den fyllas igen inför nästa år.
Vädret vid gödsling spelar inte så stor roll, men det är en fördel om det regnar efteråt, då kan marken tillgodogöra sig gödslet bättre.
Slanggödsling
- Om man gödslar med "dusch" kan det förstås vara en fördel om inte vinden är så kraftig, säger Tobias vars egna marker dock gödslas med slangar utefter marken.
Gödslingen tar några dagar, sedan väntar plöjning och harvning. Och snart ska korna släppas ut på grönbete. Mer om det i nästa avsnitt av "Bondeliv".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!