"Vi har lagt ned mycket jobb på att ta emot eleverna"

Bergsviksskolan arbetar för att ta emot 48 nya elever från Blåsmark och Hemmingsmark. Enligt rektorn Britt-Marie Mattsson är skolan väl rustad för utökningen.
– Förmedlar hemmen en positiv inställning så tror jag att det kan bli väldigt bra i slutändan, säger hon.

Gymnastikhallen som ligger inne Bergsviksskolan kommer i framtiden också att fungera som musik- och matsal. "Vi kommer inte att några speciella ämnessalar längre", säger skolans rektor Britt-Marie Mattsson.

Gymnastikhallen som ligger inne Bergsviksskolan kommer i framtiden också att fungera som musik- och matsal. "Vi kommer inte att några speciella ämnessalar längre", säger skolans rektor Britt-Marie Mattsson.

Foto: Robert Lundberg

BERGSVIKEN2014-08-14 20:10

Hemmingsmarks skola är nedlagd och i Blåsmark går nu barn från förskoleklass till årskurs 3. Årskurs 4 till 6 börjar på Bergsviksskolan som förbereder sig för att ta emot 48 nya elever från byarna.

– Vi är väl rustade för det. Vi har förberett oss ett bra tag under våren och nu har personalen kommit så vi håller på att ställa iordning klassrum, säger Britt-Marie Mattsson, rektor på Bergsviksskolan.

Två nya klasser

Två nya klasser skapas. En årskurs 4 med 16 elever från Blåsmark och Hemmingsmark samt en årskurs 5 med 17 elever från båda byarna. För att klara utökningen har två ämnessalar i teknik och musik gjorts om till klassrum.

– Årskurs 6 kommer att gå med våra befintliga sexor eftersom våra klasser var ganska små. Det rör sig om fyra stycken från Blåsmark och nio stycken från Hemmingsmark, säger Britt-Marie Mattsson.

Ryms i matsalen

Det har funnits en oro från föräldrarna om att matsalen kommer att bli för trång.

– Därför satte jag mig ned i ett tidigt skede och gjorde ett matschema, då såg jag att det inte kommer att bli något problem. Men fotbollsklasserna som brukar äta här ryms inte i matsalen längre. Vi har ordnat så att de får vara i gympasalen.

Ingen väntan

Det har även funnits farhågor om att barnen måste vänta i samband med bussresor. Enligt Britt-Marie Mattsson kommer barnen att anlända tio minuter före skolstarten 8.20. Vid hemfärd kommer bussarna att avgå vid två olika tider för att ingen ska behöva vänta.

– Jag vill inte ha barnen stående vid busshållplatsen, säger hon.

Eventuell friskola

Föräldrarna i byarna har fört en hård kamp mot skolnedläggningarna. Lillpite har redan fått klartecken att starta en friskola hösten 2015 medan Hemmingsmark fortfarande väntar på svar om sin ansökan.

Britt-Marie Mattsson vill inte spekulera i vad som händer om Hemmingsmark startar upp en friskola.

– Det får framtiden utvisa. Vi har lagt ned mycket jobb på att ta emot eleverna och vi vill förstås ha dem kvar.

Positiv föräldrakontakt

Tonen i debatten har stundtals varit hård men enligt rektorn har ingen uttryckt något negativt mot Bergsviksskolan.

– Jag har bara haft positiv kontakt med föräldrar. De förstår att det inte är vårt beslut, att det ligger på en annan nivå, säger Mattsson.

Hon känner sig övertygad om att föräldrar som kämpat mot den nya skolstrukturen förmedlar en positiv bild av barnens nya skola.

– Man för sin kamp men när det väl gäller tror jag att man vill sitt barns bästa. Det är viktigt att barnen känner sig trygga och välkomna och då behöver vi även föräldrarnas stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om