Förra veckan gick polisen ut med att den avlidna personen som hade anträffats i vattnet var mannen i 50-årsåldern som föll från Bergsviksbron vid ett broarbete i slutet av maj. Olyckan utreds som ett misstänkt arbetsmiljöbrott och förundersökningen leds av Stig Andersson, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Han berättade att man det håller öppet för att det kan komma nya uppgifter, men just nu söker man inte aktivt efter nya uppgifter.
– Vi väntar närmast på vad Arbetsmiljöverket kommer att säga, sa kammaråklagaren.
Arbetsmiljöverket håller på med en egen utredning, men enligt sektionschefen i Luleå kommer den att dröja.
– I dagsläget håller våra inspektörer på med utredningar och de har varit på inspektioner. Vi kommer inte bli klar med den förrän till hösten eftersom inspektörerna går på semester den här veckan, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket region nord.
Blir ärendet pausat till hösten nu?
– Det kommer in handlingar under tiden de är på semester och det hanteras utifrån de som är i tjänst. Slutligen blir det en bedömning mellan inspektörerna, jurister och mig vad som händer i framtiden.
Vad är det för utredning som ni gör?
– Det vi gör är att titta på händelsen och det förebyggande arbetet, om arbetsgivaren (Svevia) tagit till tillräckliga åtgärder för att förebygga att det inte kan hända igen till exempel. Det här gör vi för att kunna ta ställning till om arbetsgivaren har brustit i sitt arbetsmiljöarbete på något sätt.
Om Arbetsmiljöverket kommer fram till att Svevia brustit i sitt arbetsmiljöansvar kan de ställa krav på vissa åtgärder, men också förbjuda en viss typ av arbete. Det tredje alternativet är att myndigheten kan lämna över ärendet till åklagaren. Arbetsmiljöverket kräver också att arbetsgivaren gör en egen utredning som man ska skicka till myndigheten senast den 21 juni. Där ska Svevia beskriva vilka faktorer som man bedömer låg bakom händelsen och vilka åtgärder företaget redan genomfört eller planerar att genomföra för att förhindra liknande händelser i framtiden.
– Generellt har man fyra och en halv vecka på sig att komma in med utredningen, men när det är så pass allvarliga olyckor brukar det vara förlängt, säger Nadja Lukin vid Arbetsmiljöverket.